Një studim i ri përshkruan një pamje të zymtë të shtëpive të pleqve zvicerane. Pavarësisht efekteve të rënda anësore, neuroleptikët dhe medikamente të tjera të forta qetësuese përdoren në shtëpi. Arsyeja: mungesa e stafit në sektorin e shëndetësisë.

Marketing

Dihet të paktën që nga pandemia e koronës se sa i fortë është sulmi ndaj personelit shëndetësor. Një studim shqetësues, që disponon “ Tages-Anzeiger ”, konfirmon edhe një herë këtë fakt.

Sipas sondazhit ende të papublikuar, shtëpitë e të moshuarve në Zvicër po përdorin gjithnjë e më shumë pilula për të qetësuar të moshuarit. Neuroleptikët, të cilët në fakt janë të destinuara për pacientët me skizofreni ose sëmundje të tjera psikotike, përdoren gjithashtu rregullisht. Këtë e tregon studimi, i cili u krye në mbi 600 institucione dhe përfshinte vetëm të moshuar që nuk vuanin nga skizofrenia, shkrun blick përcjell Albora.ch

Të moshuarit morën nëntë ose më shumë ilaçe

Rezultatet e studimit, të dhënat e të cilit u mblodhën në 2019 dhe 2020, janë tronditëse: 37 për qind e të moshuarve morën një neuroleptik. Të moshuarit do të qetësoheshin edhe me shumë pilula të tjera. 46 përqind e të moshuarve merrnin nëntë ose edhe më shumë medikamente të ndryshme çdo javë. Dhe kjo përkundër faktit se ekspertët flasin për ndërveprime të padëshiruara nga vetëm pesë barna.

“Numrat na kanë frikësuar edhe neve si ekspertë. Këto nuk duhet të jenë kurrë kaq të larta,” thotë bashkëautori Max Giger për gazetën. Sipas specialistes në pension, fakti që neuroleptikët përdoren më shpesh vjen edhe nga efekti i tyre letargjik. “Kjo do të thotë që të moshuarit që janë konfuzë, të shqetësuar ose agresivë për shkak të demencës, për shembull, mund të qetësohen me pak përpjekje.”

Faji për këtë situatë është mungesa masive e stafit në sektorin e kujdesit. Sipas Giger, administrimi i medikamenteve për banorët kërkon më pak kohë dhe më të lirë sesa kujdesi për secilin individualisht. “Megjithatë, burimet njerëzore në shtëpitë e të moshuarve mungojnë”.

Neuroleptikët me pasoja shkatërruese

Kjo ka efekte shkatërruese tek të moshuarit të cilëve u jepen barna të tilla edhe pse nuk kanë sëmundje psikotike. Banorët që dikur ishin të zënë dhe vigjilentë po bëhen më të qetë, madje edhe të pagëzueshëm.

Përveç pasojave emocionale, neuroleptikët kanë edhe efekte të rrezikshme mjekësore: “Këto mund të shkaktojnë goditje në tru, mosmbajtjeje, marramendje dhe kështu rënie. Rritin vdekshmërinë”.

Giger, i cili gjithashtu është pjesë e komitetit të ekspertëve të Bordit të Pavarur të Ankesave për Pleqëri, shpesh dëgjon nga fëmijët që shqetësohen për prindërit e tyre në një shtëpi pleqsh. “Diçka nuk shkon”, më tha një djalë. Nëna e tij është shpesh e trullosur dhe është gjithmonë e lodhur”, thotë Giger. Kur djali i tha se çfarë droge i ishte dhënë nënës, çështja ishte e qartë. Quetiapina është një nga neuroleptikët më të njohur – sipas raportit të ilaçeve të Helsana, blerjet janë rritur me 30 për qind në vetëm katër vjet.REKLAMAT

Këto ditë, njerëzit nuk punojnë më në një mënyrë të orientuar drejt njerëzve”

Infermierë të ndryshëm me të cilët foli “Tages-Anzeiger” konfirmojnë përdorimin e lartë të neuroleptikëve. “Ato shpërndahen sikur të ishin karamele”, thotë një infermiere që dëshiron të mbetet anonime për gazetën.

Arsyeja: “Ne jemi shumë pak njerëz”. Shpesh ju keni vetëm pak kohë për të përshëndetur – atëherë duhet të shkoni në dhomën tjetër. Nuk do të kishte shumë kohë për të bërë një shëtitje me njerëz jashtë ose për të kaluar vërtet kohë atje. “Këto ditë, njerëzit nuk punojnë në mënyrë të orientuar nga njerëzit,” thotë ajo.

Një infermiere tjetër përshkruan të njëjtin problem: “Unë vetë ua kam futur ilaçin në gojë njerëzve që e dija se nuk do të kishin nevojë nga pikëpamja mjekësore. Por është qetësuese”. Është absolutisht e padenjë dhe e trishtueshme, por nuk ka alternativë – në fund të fundit, ajo duhet të kujdeset edhe për 20 banorë të tjerë.

Curaviva, shoqata e industrisë së ofruesve të shërbimeve për të moshuarit, iu përgjigj problemit verën e kaluar si pjesë e një udhëzuesi për profesionistët e kujdesit shëndetësor. Dokumenti përmend efektet anësore serioze të neuroleptikëve dhe tregon alternativa. Sipas Drejtorit Menaxhues të Curaviva, Markus Leser, një qasje personale duhet të bëhet sërish më e rëndësishme. Max Giger e sheh menjëherë: “Profesionistët e infermierisë, mjekët dhe farmacistët duhet të punojnë së bashku për të parë se çfarë është më e mira për cilin person.” (dzc)

Marketing