Garda Civile e Segovias, në kuadër të operacionit të ashtuquajtur “ALCOS”, ka arrestuar tre persona dhe ka hetuar një të katërt, të gjithë me shtetësi të huaj, të moshës nga 28 deri në 47 vjeç, si autorë të dyshuar të trembëdhjetë krimeve të grabitjes në shtëpi. si krimet e uzurpimit të gjendjes civile dhe falsifikimit të dokumenteve publike.

Marketing

Në fillim të korrikut 2021, Ekipi i Policisë Gjyqësore El Espinar filloi operacionin ‘ALCOS’, në lidhje me grabitjen e kryer në trembëdhjetë shtëpi në qytetin El Espinar, nga të cilat u vodhën një sasi e madhe bizhuterish dhe para për një vlerë me më shumë se 100 mijë euro. Pas hetimeve të para u zbulua se bëhej fjalë për një grup kriminal me origjinë shqiptare të vendosur përkohësisht në Madrid. Ai udhëtoi për në qytetin El Espinar, ku kryen akte të shumta kriminale, duke shkaktuar alarm të madh social tek banorët e qytetit.

Anëtarët e grupit kriminal kanë vepruar në mënyrë “shumë profesionale”, sipas hetuesve. Ata hynë në shtëpi të përzgjedhura më parë, duke përfituar nga mungesa e pronarëve të tyre. Ata kërcenin rrethojat rrethuese dhe kërkuan dritare ose ballkone të vendosura në pjesën e pasme të shtëpive dhe duke përdorur një mjet të tipit kaçavidë ose të ngjashme, mbuluan dritaret dhe ballkonet dhe hynë në brendësi. Ata vodhën vetëm para, bizhuteri dhe orë me vlerë. Për këtë ata kishin marrë njohuri shteruese të bizhuterive ekskluzive dhe orëve me vlerë të lartë ekonomike.

Për kryerjen e veprave kriminale, ata përdorën një rrjet bashkëpunëtorësh, të cilët siguronin strehim dhe automjete për grupin. Këto automjete janë marrë në emër të palëve të treta dhe janë zëvendësuar shpesh, për të vështirësuar identifikimin e tyre. Në të njëjtën mënyrë, ata përdorën linja telefonike në emër të palëve të treta, të cilat i zëvendësonin çdo javë në çdo indikacion të zbulimit nga Forcat dhe Organet e Sigurisë.

Gjatë zhvillimit të hetimeve, agjentët verifikuan se -me kryerjen e akteve- autorët kanë udhëtuar drejt Baskëve, ku një anëtar i grupit ishte përgjegjës për transportin e bizhuterive drejt Shqipërisë. Si zakonisht në këtë lloj grupesh kriminale me origjinë shqiptare, anëtarët e saj kanë udhëtuar nga vendi i origjinës në Spanjë për të bërë atë që ata e quajnë “stina”. Pasi mbaruan, ata u kthyen në vendin e tyre për të “pushuar” dhe pas disa muajsh kthehen në Spanjë, për të rifilluar aktivitetet e tyre kriminale. Për të hyrë dhe dalë nga territori kombëtar, ata shmangën përdorimin e aeroporteve, duke e bërë këtë në rrugë tokësore, duke vështirësuar kështu zbulimin e tyre.

Pas një hetimi të vështirë, Garda Civile ka mundur të zbulojë identitetin e autorëve të dyshuar dhe të gjejë vendndodhjen e tyre, duke vazhduar me arrestimin e tyre për kryerjen e pretenduar të trembëdhjetë krimeve të grabitjes me forcë në shtëpi, si dhe për krime të uzurpimit të gjendjen civile dhe falsifikimin e dokumentit publik. Njëri prej tyre u arrestua në Hendaye (Francë), pasi u përgjua teksa po udhëtonte me një automjet, duke fshehur brenda 400 bizhuteri. Dy të tjerë u arrestuan në lokacione të ndryshme në Madrid dhe një i katërt është hetuar, pasi aktualisht ndodhet në arrati në Shqipëri.

Me këtë operacion, ata kanë arritur të lokalizojnë dhe të nxjerrin bizhuteritë dhe paratë e shumta me vlerë mbi 22 mijë euro, nga veprat kriminale të kryera në El Espinar. Procedurat policore iu dorëzuan Gjykatës së Shkallës së Parë dhe Udhëzimit numër 5 të Segovias

Marketing