Fluturimi nga Ukraina ka marrë përmasa të paprecedentë. Deri më sot, në Grisons janë pranuar rreth 850 aplikantë me statutin S. Autoritetet presin që ky numër të dyfishohet deri në verë. Prandaj kërkohet akomodim i përshtatshëm nëpër komuna.

Marketing

1700 refugjatë deri në verë

Sot në Chur, kreu i Zyrës Grisons për Migracionin dhe Ligjin Civil, Marcel Suter shpjegoi për mediat se t’u ofrohet të gjithë refugjatëve nga Ukraina një çati mbi kokë është një detyrë e madhe. Sipas vlerësimeve të Sekretariatit Shtetëror për Migracionin (SEM), rreth 1700 refugjatë priten në Graubünden deri në verën e ardhshme.

Një sfidë e paprecedentë

Kjo ikje nga një territor i shkatërruar nga lufta i tejkalon qartë të gjithë precedentët, siç ishte konflikti në Kosovë apo vala e refugjatëve në vitin 2015, kur kantoni i Grisons duhej të pranonte 1155 refugjatë në vit. Prandaj sot Suter bëri një apel urgjent tek komunat që të raportojnë aranzhimet e përshtatshme sa më shpejt të jetë e mundur. Nëse kjo nuk është e mundur, qeveria Rhaetian duhet t’i shpërndajë refugjatët nëpër komuna në proporcion me popullsinë.

712 janë duke qëndruar në shtëpi private

Nga 854 refugjatë të regjistruar, 712 janë aktualisht në banesa private, ndërsa 142 kanë gjetur shtëpi në strukturat kolektive kantonale. Të gjithë gëzojnë mbështetje financiare nga Konfederata dhe kantoni për sigurimet shëndetësore dhe shpenzimet shtëpiake. Megjithatë, kontributi është më i vogël se ai i dhënë për popullsinë vendase në nevojë, tha Mathias Kaufmann nga zyra kantonale e shërbimit social Graubünden gjatë konferencës për shtyp. “Mbështetja financiare mbulon nevojat bazë, por nuk garanton një jetë të pakujdesshme”.

Nevojitet staf shtesë

Një sfidë tjetër është integrimi i fëmijëve të moshës shkollore. Fëmijët e vendosur në akomodimin kolektiv udhëzohen drejtpërdrejt në strukturën e ngjashme me azilkërkuesit e tjerë. Fëmijët që jetojnë në shtëpi private caktohen në shkollat ​​publike në komunat e tyre përkatëse të banimit. Kur ka shumë fëmijë ukrainas në një shkollë, nevojiten klasa shtesë. Adrian Graf nga Zyra për Shkollën Fillore dhe Sport sqaroi se për këtë po kontaktohen mësuesit pensionistë. Përveç kësaj, mësuesit udhëzohen nga shkolla e mesme e arsimit Grisons se si të merren me çështje të tilla si trauma, lufta dhe mësimi i gjuhëve të huaja. Kantoni tashmë ka rritur numrin e stafit në zyrat e ndryshme kompetente dhe ka krijuar pozita shtesë për të përballuar të gjitha detyrat administrative. Përveç kësaj, Suter tha se autoritetet mund të kërkojnë ndihmë nga ushtria, mbrojtja civile dhe shërbimi civil. Ai u qetësua duke thënë: “Do t’ia dalim. Kemi një çati për të gjithë”.

Foto: Pixabay /Ilustrim

Marketing