Marketing

Me një treg pune të fortë dhe elastik, Cyrihu është destinacion kryesor për punëtorët ndërkombëtarë. Por sa i rëndësishëm është të folurit gjermanisht dhe a mund ta arrini nëse flisni vetëm anglisht?

Të jetosh dhe të punosh në Cyrih ofron shumë karta tërheqjeje nga pagat e larta, një ekuilibër të favorshëm punë-jetë dhe mjedis ndërkombëtar pune. /thelocal/

Zona më e madhe metropolitane e Cyrihut përfshin rreth 1.6 milion njerëz, duke e bërë atë një nga qytetet më të mëdha gjermanishtfolëse në botë.

Megjithatë, me gjysmën e popullsisë së zonës urbane të qytetit të huaj, Cyrihu ka një ndjenjë ndërkombëtare. Në të vërtetë, nuk është e pazakontë që t’ju kërkohet të porosisni në anglisht në bare, kafene dhe restorante në zonat qendrore të qytetit, për shkak të fluksit të punëtorëve të huaj në industrinë e mikpritjes.

Duke pasur parasysh përhapjen e punëtorëve anglishtfolës në qytet, sigurisht që është e mundur t’ia dilni nëse flisni vetëm anglisht në Cyrih.

Përveç porosisë në anglisht, zyrtarë të tillë si oficerët e policisë dhe personeli administrativ në bashkinë do të flasin gjithashtu anglisht, ose të paktën do të jenë në gjendje t’ju drejtojnë te dikush që e bën këtë.

E njëjta gjë vlen edhe për subjektet private si kompanitë e sigurimeve, si dhe shoqëritë e shërbimeve të gazit dhe energjisë elektrike.

Shumë komunikime zyrtare si ato nga qeveria kantonale bëhen në anglisht.

A mund të punoni në Cyrih pa folur gjermanisht?

Mësuesit e anglishtes do ta kenë më të lehtë t’ia dalin në Cyrih pa gjermanisht sesa infermieret e dhomës së urgjencës. Nikolaus Schönecker, Drejtues i Lartë i Ekipit në Hays në Cyrih, është i specializuar në plotësimin e roleve të përhershme në sektorin e IT.

“Shuma e roleve që nuk kërkojnë gjermanisht ose gjermanisht zvicerane po rritet, pasi shumë kompani po kuptojnë se kjo është mënyra e vetme për të sfiduar mungesën e ekspertëve,” thotë ai.  Megjithatë, të kesh edhe aftësi rudimentare gjuhësore mund t’ju veçojë nga kandidatët e tjerë të huaj.

Puna në distancë nga Zvicra: Cilat janë rregullat për të huajt?

“Tregoni gatishmërinë tuaj për të mësuar gjermanisht. Nëse synoni të jeni në gjendje të ndiqni takimet e biznesit në gjermanisht në nivelin B1 dhe të përgjigjeni në anglisht, barrierat do të jenë më të ulëta.”

Stephan Surber, Partner i Lartë në Page Executive Switzerland, këshillon gjuetarët e punës që të lidhen me komunitetin vendas të emigrantëve, si dhe me organizatat e rrjeteve të lidhura me vendin, si dhomat e tregtisë.

Shumica e këtyre grupeve duke përfshirë AmCham, Dhomën e Tregtisë Zvicerane-Kineze dhe Dhomën e Tregtisë Suedeze-Zvicerane publikojnë gjithashtu një listë të anëtarëve të saj në internet, e cila mund të jetë një udhëzues i mirë për të gjetur firma ndërkombëtare me bazë në Cyrih. Ai gjithashtu sugjeron punëkërkuesit që të synojnë rrjete ekspertësh si komuniteti CFA ose ACCA për analistët financiarë dhe kontabilistët. /albora.

Marketing