Sektori gjerman i energjisë mund të përballet me pasojat e sanksioneve ruse, tha ministri i ekonomisë Robert Habeck, duke shtuar se rritja dyshifrore e çmimeve nuk devijojnë nga rritja e çmimeve që nga fillimi i luftës në Ukrainë.

Marketing

Rusia e ka ndaluar gjigantin vendas të gazit Gazprom të bëjë biznes me ish filialet dhe filialet në Shtetet e Bashkuara, Britaninë dhe Bashkimin Evropian, sipas një dekreti të presidentit Vladimir Putin. Moska iu përgjigj kështu sanksioneve të vendosura ndaj saj nga vendet perëndimore për shkak të pushtimit të Ukrainës.

Gazprom tërhoqi pronësinë e saj mbi filialin gjerman në prill dhe Berlini e shtetëzoi atë për të siguruar furnizimet me gaz. Gazprom Germania zotëron disa kompani të rëndësishme në industrinë gjermane të gazit, duke përfshirë distributorin Wingas dhe operatorin e magazinimit të gazit Astor.

“Ne jemi përgatitur për këtë situatë,” tha ministri Habeck në parlamentin gjerman të enjten.

Rusia tani merr 10 milionë metra kub më pak gaz në ditë, “një sasi që mund të rimbursohet dhe kompanitë kanë filluar të blejnë gaz nga burime të tjera”, shtoi Habeck.

Tregu do të sigurojë burime alternative të energjisë dhe do të kompensojë furnizimet e reduktuara të gazit nga Rusia, tha ministri, duke shtuar se rritja e varësisë nga burimet e rinovueshme të energjisë është tani një parakusht për sigurinë e ardhshme të Gjermanisë.

Çmimet e gazit me shumicë u rritën 14 përqind, “në përputhje me luhatjet e zakonshme që nga fillimi i luftës”, u tha Habeck ligjvënësve, duke shtuar megjithatë se furnizimet dhe çmimet duhet të monitorohen nga afër. Frika se situata mund të komplikohet nuk janë krejtësisht të pabaza”, theksoi ai.

Udhëheqësi i rregullatorit të energjisë Klaus Müller e quajti vendimin e Rusisë “një rregullore të planifikuar me kujdes, të saktë që i lejon asaj të vazhdojë të bëjë biznes me Gjermaninë, por jo më sipas kushteve aktuale kontraktuale”, përcjellë Demokracia.com.

Agjencia tha se edhe pezullimi i gazit nga Gazprom përmes tubacionit Yamal-Europa përmes Polonisë nuk do të rrezikojë “në të ardhmen e parashikueshme” furnizimin me gaz të Gjermanisë. Gazi mezi ka mbërritur në Gjermani përmes tubacionit në javët e fundit, me shumicën e dërgesave në Poloni, tha një zëdhënës i BNA.

Ukraina ka përkeqësuar gjithashtu problemet e furnizimit duke bllokuar një pikë të rëndësishme tranziti në rrugën e një gazsjellësi që transporton gazin rus në Evropë. Sipas operatorit ukrainas OGTSU, kapaciteti i porositur për transitin e gazit rus u përgjysmua të enjten, në vetëm 53.2 milionë metra kub.

Ai qëndroi në 95.8 milionë metra kub të martën, sipas shifrave ruse, dhe ra në 72 milionë metra kub të mërkurën. Është e paqartë nëse ulja lidhet me sanksionet. Zëdhënësi i Gazprom Sergei Kurpriyanov tha se ata vendosën gaz në rrjetin e gazsjellësit ukrainas në përputhje me specifikimet e Kievi./albora.ch/

Marketing