Rritje pagash në horizont për punonjësit në Zvicër, të cilët kanë frikë për fuqinë e tyre blerëse në dritën e përshpejtimit të çmimeve. Sipas specialistëve të konsultuar nga agjencia Awp, megjithatë, rregullimet duhet të mbeten të përmbajtura dhe nuk do të shkaktojnë spirale inflacioniste.

Marketing

“Nëse nuk ka kompensim për rritjen, punonjësit do të pësojnë humbje të dhimbshme në fuqinë blerëse,” thotë kryeekonomisti i Sindikatës Zvicerane (USS) Daniel Lampart, i cili flet për mungesa që, për një familje prej katër personash, mund të arrijnë. 2200 franga në vit. “Prandaj është thelbësore të futen rritje të përgjithshme të pagave”. Çmimet e konsumit me të vërtetë vazhdojnë të rriten në Konfederatë: inflacioni arriti në 2.5% në terma vjetorë në prill, pas 2.4% në mars dhe 2.2% në shkurt.

Në muajin e katërt të vitit, rritjet më të forta kanë të bëjnë me naftën për ngrohje (+ 76%), transportin ajror (+ 55%), makinat me qira (+ 31%), naftë (+ 28%) dhe benzinë ​​(+ 25%). . Sipas Alix Bhend, një analist në Vaud Cantonal Bank (BCV), megjithatë, nuk duhet të flasim për një rritje të çmimeve në Zvicër, por për një “kthim të inflacionit”. Rritja është me të vërtetë në nivelin më të lartë që nga viti 2008, por është ende shumë më poshtë se rekordet e vendosura në 1981 (7.5%) dhe 1973 (12%). Falë mbrojtjes që ofron franga e fortë në burimin e importeve, Konfederata ka norma më të ulëta se ato të SHBA-së (8.3%) dhe të Eurozonës (7.5%).

“Zvicra është në një pozicion shumë të mirë në raport me Shtetet e Bashkuara dhe Eurozonën”, konfirmon Daniel Kalt, kryeekonomist në UBS. Ai mendon se rritja e çmimit mund të përshpejtohet ende pak, por ajo duhet të lehtësohet deri në vjeshtë nëse çmimet e naftës mbeten të qëndrueshme dhe përjashtojnë një ndërprerje të gazit rus dhe importeve të papërpunuara. Megjithatë, skenari i fundit mbetet në tavolinë për momentin, me vendet e G7-s që u zotuan të dielën e kaluar për të ndaluar ose hequr gradualisht importet e naftës ruse në përgjigje të operacionit ushtarak të Moskës në Ukrainë. 

“Ne jemi mjaft afër një piku të inflacionit, i cili duhet të absorbohet pjesërisht nga efekti bazë”, pasi çmimet filluan të rriten verën e kaluar, shpjegon Bhend. Krahas këtij komponenti statistikor, një rol do të luajë edhe normalizimi i rritjes ekonomike, pas rimëkëmbjes pas Covid-it. Ndërkohë, punonjësit do të kenë nevojë për ndihmë. Ekonomistët nga Qendra e Kërkimeve Ekonomike të ETH Cyrihut (KOF) parashikojnë një rritje të pagës nominale prej 0.8% këtë vit dhe 1.8% në 2023.

Megjithatë, këto rregullime fillimisht nuk do të jenë të mjaftueshme për të kompensuar inflacionin: në 2022 pagat reale (të cilat marrë parasysh inflacionin) duhet të bjerë me rreth 1%, përpara se të rritet me 1.1% në 2023.

Një tronditje e mëtejshme po afrohet në formën e primeve të sigurimit shëndetësor, të cilat pritet të rriten deri në 10%, paralajmëron Lampart. “Konfederata dhe kantonet duhet të rrisin ndjeshëm subvencionet” dhe taksa e CO2 sipas tij duhet të rishpërndahet plotësisht tek popullsia këtë vit. Sindikata Unia kërkon rritje rroge me 180 franga në muaj në sektorin e ndërtimit dhe 70 franga në muaj, plus kompensim inflacioni, në sektorin e hotelerisë dhe restoranteve. 

Bhend pret që pagat të rriten me një mesatare prej 1% -1.5% këtë vit dhe në 2023. UBS pret që sindikatat të kërkojnë një rritje prej rreth 3% në negociatat e vjeshtës. Megjithatë, sipas ekonomistëve të intervistuar nga AWP, këto rregullime nuk duhet të çojnë në një spirale./albora.ch/

Marketing