Për të shkatërruar popullsinë e derrit, u ngrit një gardh përgjatë bypass-it 68 kilometra në Romë.

Marketing

Kryeqyteti italian është përmbytur nga derrat e egër dhe zgjidhjen e këtij pushtimi problematik, në vend të njeriut, mund ta ofrojë vetë natyra duke i kthyer ujqërit në periferi të qytetit, thanë ekspertët për The Times, raporton Business Insider .

Vlerësohet se në rrugët e Romës mund të ketë disa mijëra derra, të cilët trembin qytetarët dhe gllabërojnë grumbujt e mbeturinave në rrugë. Vitin e kaluar, një tufë prej tyre rrethoi një grua në parkingun e një supermarketi afër Romës, për këtë arsye ajo hodhi në dysheme gjithçka që bleu në panik dhe kafshët ia gëlltitën ushqimin me lakmi.

Por vendasit kanë frikë edhe nga një numër në rritje i rasteve të murtajës afrikane të derrave, e cila prek edhe derrat vendas, duke kërcënuar seriozisht prodhimin e proshutës së famshme italiane.

Për të shkatërruar popullsinë e derrit, komisioneri italian i urgjencës për murtajën afrikane të derrave, Angelo Ferrari , tha se një gardh ishte ngritur përgjatë bypass-it 68 kilometra të gjatë në Romë.

“Plani është që të gjitha kafshët brenda bypass-it të infektohen dhe të vdesin, edhe me shpopullimin tonë të konsiderueshëm jashtë qytetit”, tha ai.

Dhe gjuetarëve në rajonin e Lazios rreth Romës u janë dhënë leje shtesë gjuetie për të vazhduar gjuajtjen dhe zyrtarët shpresojnë se 50,000 derra mund të vriten.

Maurizio Gubbiotti , kreu i parqeve romake dhe rezervave natyrore, nuk pajtohet me këtë plan .

“Është shumë e vështirë të mbyllësh në mënyrë hermetike kaq shumë bypass”, thotë ai. Këtë qasje e kanë dënuar edhe aktivistët e mjedisit duke organizuar protesta dhe duke shembur gardhe.

Por ndoshta një popullatë në rritje e ujqërve në Itali mund të ndihmojë në luftimin e derrave. Në vitin 2013, studiuesit gjetën provat e para të pranisë së ujqërve në rezervatin Castel di Guido, brenda komunës së Romës, që është gjithashtu hera e parë që ata i shohin ata atje në më shumë se një shekull, raportoi Shoqata Evropiane e Kafshëve të Egra.

– Ujqërit po kthehen tek ne tani, ne i shohim në buzë të Romës dhe derrat e egër po tërhiqen pak në zona të pyllëzuara. Gjurmët e mbetjeve të derrit po shfaqen tashmë në jashtëqitjet e ujqërve në rezervatin natyror Insugherata pranë Romës, gjë që është provë se ata tashmë po kontribuojnë në të shtënat. Bilanci po vjen – përfundoi Gubbiotti.

Foto: Pixabay / Ilustrim

Marketing