Miliona njerëz aktualisht po ikin nga lufta në Ukrainë. Katër studentë kongolezë ikën në Gjenevë para luftës. Për shkak se nuk kanë pasaportë ukrainase, nuk mund të merrnin azil në Zvicër andaj duhet të largohen përsëri nga vendi.

Derisa Këshilli Federal u ka premtuar ukrainasve se mbështetja e plotë dhe solidariteti mes popullatës është i madh, shtetasit e vendeve të treta nuk po e thonë të njëjtën.

Këtë e tregon shembulli i U.M kongolez, i cili studioi mjekësi në Kiev. Së bashku me tre kolegë studentë kongolezë duke përfshirë një nënë me një fëmijë të vogël  ikën nga lufta nëpërmjet Polonisë me autobus të drejtpërdrejtë për në Zvicër.

Marketing

“Menduam se do të jemi në një vend më të sigurt, por kur mbërritëm në Gjenevë, ishim plotësisht vetëm,” thotë U.M, transmeton albora.ch.

Një grup studentësh zviceranë u ndërgjegjësuan për kongolezët dhe organizuan një vend për të qëndruar për natën. Të nesërmen ata donin të ndihmonin të përfshirët të gjenin strehim  por dështuan.

Pas telefonatave të shumta, Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM) tha se e vetmja mënyrë për ta për të qëndruar në Zvicër ishte të aplikonin për azil, tha një ndihmës.  Por SEM tha gjithashtu se shanset për azil ishin të papërfillshme. Meqenëse nuk ka luftë në Kongo, studentët duhet të kthehen në vendin e tyre.

Fakti që ata trajtohen ndryshe nga ukrainasit që ikën nga e njëjta luftë si ata, i trishton kongolezët./albora.ch/

Marketing