Drita dhe stimulimi mund të fragmentojnë gjumin dhe të çojnë në pagjumësi

Marketing

Nëse jeni si shumica e njerëzve, gjëja e fundit që shihni para se të fle (dhe gjëja e parë që shihni kur të zgjoheni) mund të jetë telefoni juaj. Si mund të ndikojë kjo aftësia juaj për të fjetur dhe për të kontribuar në pagjumësi ? Duhet të fle me telefonin tuaj në dhomën e gjumit? Cilat janë efektet e mundshme të dëmshme për mbajtjen e një telefoni pranë jush në shtrat? Konsideroni se si fjetja pranë një telefoni mund të ndikojë në aftësinë tuaj për të fjetur dhe ndryshimet që mund të bëni sonte për të ndihmuar veten të fle më mirë.

Si telefonat modern ndryshojnë në ndikimi i gjumit

Telefonat kanë qenë rreth e rrotull pasi Alexander Graham Bell shpiku telefonin e parë në 1876. Vetëm në dekadat e fundit disa ndryshime dramatike kanë ndodhur, si në funksionin e tyre dhe në rolin e tyre në jetën tonë. Jo vetëm një mënyrë për të folur me dikë në distancë, telefonat modernë kanë rol të ndryshëm.

Celulari, celulari ose telefonat e mençur tani integrohen plotësisht në jetën tonë të përditshme. Këto mrekulli të teknologjisë funksionojnë si kompjutera me xhep. Me ta, ne mund të kryejmë shumë aktivitete të nevojshme për jetesë moderne. Është e mundur për të bërë telefonata, për të dërguar mesazhe me tekst, për të hartuar një rrugë, për të shfletuar internetin, për t’iu përgjigjur email-it dhe për të bashkëvepruar me anë të mediave sociale si Facebook dhe Twitter. Ne gjithashtu mund të luajmë lojëra dhe të përdorim aplikacione për të kryer një koleksion mahnitës të detyrave. Nuk duhet të habitemi që këto funksione mund të kenë gjithashtu potencialin që të hyjnë në gjumë.

Shumë nga këto aktivitete mund të nxisin një dëshirë të vazhdueshme për të vazhduar freskimin, kontrollimin, përgjigjen, leximin, lëvizjen, postimin, klikimin ose luajtjen. Ajo ndjehet mirë dhe ekziston një mundësi e pakufishme për stimulim shtesë. Mund të jetë e vështirë të ndalosh dhe të vendosësh pajisjen larg. Kjo vetëm mund të çojë në një vonesë në kohën e gjumit dhe në uljen e totalit të kohës së gjumit.

Kjo mund të kontribuojë në privimin e gjumit nëse nuk arrihen orët e nevojshme të gjumit për të ndjerë pushim. Përveç kësaj, stimulimi mund ta bëjë të vështirë mbylljen dhe bllokimin e gjumit. Mendja mund të jetë tepër e emocionuar ose e aktivizuar

Përveç kësaj, drita nga telefonët, tableti ose ekranet e kompjuterit mund të ndikojnë në aftësinë për të fjetur. Sasi të vogla të dritës artificiale nga ekranet mund të shkaktojnë një vonesë në ritmin cirkadik . Kjo mund të jetë veçanërisht e rëndësishme në buqet e natës me një fazë të gjumit të vonuar natyrisht. Nëse rrezet e diellit në mëngjes nuk merren për të luftuar këto efekte, mund të rezultojë nga pagjumësia dhe përgjumja në mëngjes.

Rreziqet për mbajtjen e një telefoni në dhomën e gjumit

Ka disa arsye pse ju mund të dëshironi të mbani telefonin tuaj nga gjumi juaj. Sigurisht kjo e bën më të lehtë për të shmangur përdorimin e zgjatur kur duhet të kaloni në gjumë. Gjithashtu parandalon kontrollin e detyrueshëm nëse zgjoheni gjatë natës. Nëse zgjoheni dhe lexoni diçka të tronditur, mund të jetë e vështirë të biesh në gjumë. Ka edhe rreziqe të tjera që duhet të merren parasysh.

Telefonat janë të dizajnuara për të nxitur përgjigjen tuaj. Mund të ketë unaza, alarme, alarme ose dritë që tërheqin vëmendjen tuaj. Kjo është e dobishme kur është e zgjuar, por e mundimshme gjatë natës. Këto mund të provokojnë një zgjim

Nëse tashmë keni rënë në gjumë, por harroni ta vendosni telefonin tuaj në një mënyrë të natës ose në aeroplan, mesazhet e rastësishme të tekstit ose thirrjet mund t’ju zgjojnë. Kjo mund të fragmentojë cilësinë e gjumit./albora.ch/

Marketing