Kantoni Aargau ka vendosur të zgjasë të drejtën e tërheqjes për anëtarët e qeverisë dhe parlamentit.

Marketing

Një nismë e nisur në vitin 2019 nga ish-Partia Demokratike Konservatore (tani e shkrirë me Kristian Demokratët për të formuar Qendrën) fitoi 84.3% të votave në një votim të dielën, sipas rezultateve zyrtare.

Sipas ligjit aktual, vetëm anëtarët e autoriteteve vendore mund të detyrohen të lënë postet e tyre nëse shpallen fajtorë për neglizhencë të detyrave ose nëse i nënshtrohen një hetimi penal për një krim të madh të dyshuar të kryer në detyrë.

Qeveria kantonale dhe shumica e parlamentit rekomanduan miratimin e nismës.

Aargau është kantoni i dhjetë që ka futur një mekanizëm tërheqjeje. Nëntorin e kaluar, Gjeneva miratoi një reformë të ngjashme.

Sistemi i tërheqjes në nivel kantonal ekziston në Zvicër që nga viti 1848, por ai është përdorur rrallë dhe ndryshon në mënyrë të konsiderueshme nga kantoni në kanton.

Si rregull, rastet që përfshijnë paaftësinë ose korrupsionin e politikanëve zgjidhen kryesisht përmes mjeteve ligjore, presionit mediatik ose riorganizimit të brendshëm, sipas shkencëtarëve politikë.

Aargau është ndër katër kantonet më të populluara nga 26 kantonet dhe ndodhet midis Cyrihut dhe Bazelit.

Foto: Wikipedia

Marketing