40 vjet më parë, votuesit bernezë pranuan nismën popullore për liqene dhe brigje lumenjsh të lirë. Në të thuhet se 510 kilometra shtigje buzë lumit në kanton duhet të bëhen lirisht të qasshme. Kanë mbetur edhe 40 kilometra për të shkuar, shkruan Blick-u.

Marketing

Që kur iniciativa popullore për brigjet e liqeneve dhe lumenjve u pranua në vitin 1982, gjithsej 470 kilometra shtigje të brigjeve të lumenjve janë bërë lirisht të qasshme në kantonin e Bernës. Kanë mbetur edhe 40 kilometra për të shkuar.

Kantoni i Bernës e vlerësoi këtë në një deklaratë për media të martën – 40 vjet pasi njerëzit votuan po për iniciativën për liqene dhe brigje të lumenjve të lirë. Në të gjithë Zvicrën, kantoni i Bernës po merr një rol pionier në drejtim të qasjes publik dhe mbrojtjes së peizazhit buzë lumit.

10 kilometra të planifikuara deri në vitin 2028

Kërkesat ligjore prekin gjithsej 90 komuna përgjatë Aare nga Liqeni Brienz në rrjedhën e poshtme dhe në pesë liqenet e mëdhenj në kanton. Si pjesë e planeve të mbrojtjes së bankave, u krijuan 470 kilometra shtigje bregore dhe 11 mijë hektarë hapësirë ​​të hapur, që korrespondon me një sipërfaqe prej 126 fushash futbolli.

Ka ende 40 kilometra shtigje buzë lumit dhe 2000 hektarë hapësirë ​​të hapur për t’u realizuar. Ato janë të vendosura në 43 komuna, kryesisht në liqenin Brienz, liqenin Thun dhe liqenin Biel, por edhe përgjatë Aare. Sipas njoftimit kantonal, komunat planifikojnë të bëjnë të qasshme edhe 10 kilometra shtigje buzë lumit dhe 170 hektarë hapësirë ​​të hapur deri në vitin 2028.

38 milionë CHF për brigjet e liqeneve dhe lumenjve

Nuk dihet se kur janë planifikuar seksionet e tjera. Arsyet për shtigjet e parealizuara buzë lumit dhe hapësirat e hapura janë të ndryshme dhe individuale, shkruan kantoni i Bernës. Për shembull, bëhet fjalë për sigurimin e qasjes publik në breg pa kufizuar shumë interesat e pronarëve të tokave.

Që nga viti 1994, kantoni i Bernës ka kontribuar me rreth 38 milionë CHF në masat për përmirësimin e brigjeve të liqenit dhe lumenjve. Kjo korrespondon me një vëllim ndërtimi prej rreth 50 milionë CHF. Një hartë në gjeoportalin e kantonit tregon shtigjet ekzistuese dhe të planifikuara buzë lumit dhe hapësirat e hapura.

Foto: Pishina Weyermanshaus e Bernës (Kurtoazi nga një lexuese)

Marketing