Çdo ofertë paqeje nga Kremlini do të synojë të ndajë aleatët e presidentit ukrainas dhe kështu ta detyrojnë të bëjë lëshime.

Marketing

“Imagjinoni se jeni Vladimir Putini që vendosni se çfarë të bëni më pas. Nuk është e lehtë – nuk ka gjasa që, si lexues i Times-it, të jesh kriminel lufte përgjegjës për dhjetëra mijëra vdekje. Është e pakëndshme të mendosh të hysh në mendjen e një paranojaku, njeriu obsesiv dhe të izoluar, i cili duke sulmuar një fqinj paqësor bëri gjykimin e gabuar më katastrofik të shekullit 21 deri më tani. Por ju duhet ta bëni këtë, sepse ju dhe të gjithë ne në botën perëndimore, duhet të jeni të përgatitur për atë që mund të jetë lëvizja e tij e radhës.

Kështu nis analiza e situatës në lidhje me luftën në Ukrainë nga William Hague – ish-sekretar i Jashtëm britanik dhe mbajtës i shumë posteve të larta në politikën britanike gjatë karrierës së tij të gjatë – botuar nga The Times .

Duke e vendosur lexuesin herë pas here në pozicionin e presidentit rus dhe më pas duke iu drejtuar drejtpërdrejt atij, Hague shkruan se në një moment Putini e kuptoi që në shkurt ishte i informuar keq për shumë gjëra, veçanërisht për fuqinë e mbrojtjes së Ukrainës dhe paaftësinë e forcave të tij të armatosura. Për këtë arsye, ai arreston oficerë të rangut të lartë të inteligjencës, ndërsa deri sa merr informacione nga gjeneralët, ai vëren se pak prej tyre do t’i mbijetojnë spastrimit që do të pasojë pas kësaj lufte – dikush duhet të marrë përgjegjësinë për humbjet e mëdha të pësuara, dhe atë patjetër që të mos jetë ai.

Dy mundësi

Hague komenton se Putini e ka ngushtuar tashmë qëllimin e “operacionit special ushtarak” për të pushtuar Donbasin dhe është tërhequr duke shpjeguar përmes medias së tij shtetërore se dërgimi i mijëra automjeteve të blinduara në një përpjekje të dështuar për të kapur Kievin ishte vetëm një tjetër dredhi dinake për ta dëbuar armikun.

Megjithatë, tani që ai personalisht drejton pjesën më të madhe të fushatës ushtarake, Putini e kupton se ushtria e tij nuk mund të kalojë atë që kaluan tre muajt e mëparshëm, dhe e di se duhet të bëjë një zgjedhje kyçe – dhe ka dy opsione.

Njëri është mobilizimi për një luftë shumë më të madhe dhe më të gjatë. Por kjo do të kërkonte rekrutimin e një numri të madh të të rinjve rusë, dhe koha për të filluar diçka të tillë tashmë ka kaluar – koha për këtë ishte disa javë më parë. Në çdo rast, sipas Hague, nevojiten shumë më tepër pajisje ushtarake dhe stoku po mbaron.

Ofertë ‘bujare’

Pa dyshim, ekziston një version i këtij opsioni që përfshin përdorimin e armëve bërthamore taktike për të thyer ngërçin e fushatës ushtarake, por presidenti rus e kupton se edhe kinezët do ta linin në atë moment, dhe gjeneralët e tij mund ta kapin atë në në mes të natës para se të ketë sukses dhe para se t’i dërgojë në Siberi.

“Për fatin tuaj, ekziston një opsion tjetër, që i përshtatet shumë manualit tuaj. Në një moment në javët në vijim, kur forcat tuaja të mbetura janë pothuajse të shteruara, ju do të deklaroni se keni fituar, do t’u ofroni bujarisht ukrainasve një armëpushim. Rajonet që keni shkelur bashkërisht do të kërkojnë që të lidhen plotësisht me Rusinë dhe ju do të thoni se do t’i konsideroni këto kërkesa ndërsa prisni një reagim ndaj propozimit të armëpushimit, në mënyrë që të rrisni presionin ndaj ukrainasve për të ndaluar luftën.”

Gjithashtu, thotë ai, presidenti rus do të shpallë se është i gatshëm për bisedime paqeje në mënyrë që të arrihet një marrëveshje e plotë dhe një zgjidhje afatgjatë për të gjithë problemin, por do të sigurohet që këto bisedime të mos arrijnë kurrë askund. Sipas tij, Putini arriti të tërheqë të gjithë në shtatë vjet me marrëveshjet nga Minsku, të cilat tani edhe ashtu i ka anuluar.

Përçajeni Perëndimin dhe kryejeni punën

Sipas Hague, plani i Putinit tani është të përçajë Perëndimin dhe të paraqesë një dilemë të frikshme për ukrainasit, duke i shtirërçaj se kërkon paqe të qëndrueshme, duke e mbajtur çizmen e tij në grykën ekonomike të Ukrainës – hyrjen në Detin e Zi.

Foto: Screenshot

Marketing