Moti i nxehtë i javës së kaluar na bën të pyesim veten se si do të jenë muajt e verës në Zvicër. A do të ecim me pantallona të shkurtra dhe rrota apo të brendshme dhe çizme termale? Zbuloni se çfarë thonë ekspertët.

Marketing

Ka qenë e nxehtë në pjesën më të madhe të Zvicrës gjatë ditëve të fundit, me temperatura që kalojnë 30 gradë në disa pjesë të vendit. Por kjo është vetëm një ‘parashijim’ i asaj që pret përpara.

Ndërsa kjo javë pritet të jetë pak më e freskët – më e ulëta sezonale në 20-at – parashikimet për muajt e verës kërkojnë vapë edhe më intensive.

“Do të jetë më nxehtë se zakonisht,” sipas Thomas Buchel, kreu i SRF Meteo.

“Rekorde të reja të ngrohjes janë shumë të mundshme. Do të ishte e habitshme nëse do të shkonte në një drejtim tjetër”, tha ai.

Ndërsa është shumë herët tani për të parashikuar se sa nxehtë do të jetë, temperaturat në disa rajone të Zvicrës “mund të arrijnë 40 gradë”, vuri në dukje Buchel.

Kjo është afër verës së mëparshme “më të nxehtë” të regjistruar të këtij shekulli – 41.5 gradë e matur në Grono, Graubünden 2003.

Një tjetër meteorolog, Joshua Gehring nga shërbimi zyrtar i motit MeteoSwiss-it, tha se moti më i nxehtë “është pasojë e drejtpërdrejtë e ndryshimit të klimës”.

Konkretisht, një fenomen i quajtur “kupola e nxehtësisë” po fluturon mbi Evropë. Është, sipas Gehring, “një anticiklon i ndenjur që vepron si një kapak për të grumbulluar dhe mbajtur nxehtësinë”, transmeton The Local.

Por mjedisi nuk është i vetmi që “vuan”, si të thuash, nga ky fenomen.

Sipas 20 Minutes , “afërsisht 400 milionë franga humbasin çdo vit në Zvicër për shkak të valës së të nxehtit dhe rënies së produktivitetit që ajo shkakton në kompani. Kjo është dy herë më shumë se gripi sezonal”.

“Ajo që është ideale për not apo pjekje në barbeku e gjymton ekonominë. Kur punoni jashtë, performanca bie shpejt në temperatura kaq të larta “.

Zyra Federale e Meteorologjisë (MeteoSwiss) konfirmoi rreziqet e temperaturave jashtëzakonisht të larta për njerëzit dhe natyrën.

“Periudhat e motit të nxehtë vendosin stres ekstrem në trupin e njeriut dhe mund të rrezikojnë shëndetin. Ndër të tjera, ato mund të shkaktojnë sëmundje kardiovaskulare dhe të frymëmarrjes dhe të dëmtojnë performancën mendore dhe fizike”, shkruan MeteoSwiss.

“Një magji e nxehtë mund të ketë gjithashtu efekte negative në natyrë dhe infrastrukturë. Për shembull, trupat e ujit shpesh nxehen në mënyrë të konsiderueshme, duke shkaktuar vdekjen e peshqve, ndërsa temperaturat e larta mund të çojnë në përkulje të sipërfaqeve të rrugëve dhe deformim të shinave hekurudhore.

Marketing