Rregulloret e reja për mjekët që merren me pacientët me eutanazi janë kritikuar si shumë të ashpra dhe të vështira për t’u zbatuar nga organizatat e asistuara vetëvrasëse shkruan gazeta zvicërane swiss, përcjel Albora.ch.

Marketing

Udhëzimet dje nga Shoqata Mjekësore Zvicerane deklaruan veçanërisht se “vetëvrasja e asistuar për persona të shëndetshëm nuk është e justifikueshme nga pikëpamja mjekësore dhe etike”. Si i tillë, një person i shëndetshëm që dëshiron t’i japë fund jetës së tij për arsye psikologjike duhet në të ardhmen të provojë se vuajtja e tij është “e padurueshme” dhe se “opsionet e tjera kanë qenë të pasuksesshme ose janë refuzuar nga pacienti si të paarsyeshme”.

Pacientët duhet gjithashtu të takohen të paktën dy herë me një mjek përpara vendimit përfundimtar, për “diskutime të hollësishme” për të siguruar që dëshira është e menduar mirë dhe e qëndrueshme.

Lëvizja e sjell shoqatën mjekësore drejtpërdrejt në përputhje me udhëzimet etike të miratuara në vitin 2018 nga Akademia Zvicerane e Shkencave Mjekësore. Ndonëse nuk janë ligjërisht të detyrueshme, ato do të jenë pjesë e udhëzimeve deontologjike që duhet të respektohen nga mjekët në të ardhmen.

Shkelje e te drejtave?

Në një deklaratë të përbashkët, organizatat kryesore zvicerane të asistuara vetëvrasëse thanë se udhëzimet ishin ligjërisht të papranueshme dhe do ta bënin më të vështirë ofrimin e ndihmës për ata që duan t’i japin fund jetës së tyre. Veçanërisht, kërkesa që një mjek të vendosë nëse gjendja e një pacienti është “serioze” është një shkelje e të drejtës individuale për të përcaktuar shkallën e vuajtjes subjektive të dikujt, thonë ata.

Jean-Jacques Bise, bashkë-president i grupit EXIT Suisse romande, i tha radios publike RTS se rregulloret e reja ishin jopraktike – veçanërisht kërkesa për t’u ulur për dy intervista me një mjek paraprakisht, që ai tha se do të ishte e vështirë të zbatohej në raste urgjente. .

Ligji zviceran toleron vetëvrasjen e asistuar kur pacientët e kryejnë vetë aktin dhe ndihmësit nuk kanë asnjë interes për vdekjen e tyre. Ajo ka qenë e ligjshme në vend që nga vitet 1940 dhe vetëvrasjet e asistuara përfaqësojnë rreth 1.5% të 67,000 vdekjeve të regjistruara mesatarisht çdo vit.

Marketing