Marketing

Dymbëdhjetë aktivistë duhej të përgjigjeshin në gjykatë për bllokimin e një rruge të rëndësishme në Llozanë në një tubim në vitin 2019.

Në mesin e të akuzuarve janë edhe dy mjekë të cilët janë bërë të njohur si pasojë e koronavirusit. Valérie D’Acremont është një infektologe dhe Blaise Genton përgjegjës për fushatën e vaksinimit Vaudois. Çifti i martuar është i përkushtuar për mbrojtjen e klimës, gjë që u dha atyre thirrjen në gjykatë, raporton blick, transmeton albora.ch.

Më 14 dhjetor 2019, dy shkencëtarët, dhjetë të bashkëpandehurit e tyre dhe dhjetëra aktivistë të tjerë, disa prej të cilëve janë dënuar, morën pjesë në një aksion të grupit Extinction Rebellion. Ata morën pjesë në një protestë në Rue Centrale në zemër të Llozanës, duke ndaluar trafikun. Meqenëse nuk kanë pranuar të largohen nga vendi, ata janë marrë një nga një nga policia.

Para gjykatësit, D’Acremont dhe Genton përsëritën se ata kishin bërë vetëm “punën dhe detyrën e tyre si kujdestarë”, duke paralajmëruar popullatën për pasojat e ndryshimeve klimatike. Ata kritikuan mosveprimin e autoriteteve, të cilat sipas tyre janë “të shurdhër ndaj paralajmërimeve” të shkencëtarëve.

Genton tha se i vinteturp të linte rininë me një planet të rrëzuar. “Ndërsa u ula në rrugë atë ditë, mendova se të paktën mund tu them fëmijëve dhe nipërve të mi se u përpoqa të bëja diçka”, tha ai me ngashërim në zë.

Emocionet i kapën edhe disa të pandehur të tjerë. Ata shprehën “frikën” dhe “ndjenjën e pafuqisë” përballë “emergjencës klimatike”. Ata besonin se një dënim do të shkelte të drejtat e tyre themelore, veçanërisht të drejtën për lirinë e shprehjes dhe të drejtën për demonstrata paqësore.

Ata gjithashtu theksuan se nuk iu përgjigjën menjëherë kërkesave të policisë për t’i dhënë “më shumë jehonë” mesazhit të tyre. Ata i kërkuan gjyqtarit Lionel Chambour, i cili do të japë dënimin e tij në orën 10:00 të së premtes, të marr përgjegjësi dhe të ndryshojë rrjedhën e historisë.

Disa nga dymbëdhjetë të akuzuarit mbajnë poste politike. Midis tyre një këshill bashkiak dhe tre këshilltarë komunalë të Llozanës, duke përfshirë Valérie D’Acremont.

Të gjithë të pandehurit u mbrojtën: “Jemi thirrur para dhjetë ditësh. Afati ishte shumë i shkurtër për të marrë një avokat”, ankohet Blaise Genton.

Prokurorët nuk ishin të pranishëm për të mbështetur prokurorinë. Në urdhrin e saj penal, ajo kërkoi gjobë me kusht prej 20 tarifash ditore dhe gjobë prej 300 frangash për secilin nga të akuzuarit, si dhe marrjen e shpenzimeve procedurale prej 200 frangash.

Të pandehurit janë në mesin e rreth 200 aktivistëve të akuzuar për akte të ndryshme të mosbindjes civile në Llozanë midis 2019 dhe 2020./albora.ch/

Marketing