Një gjykatë në Pakistan ka dënuar me vdekje një grua për mesazhet e supozuara blasfemi të dërguara përmes WhatsApp dhe Facebook, The Guardian.

Marketing

Aneeqa Ateeq, 26 vjeç, u shpall fajtore dhe u dënua me vdekje nga një gjykatë në Rawalpindi të mërkurën pasi u regjistrua një ankesë kundër saj sipas ligjeve mizore të krimit kibernetik dhe blasfemisë në Pakistan.

Sipas fletës së akuzës, Ateeq, u takua me akuzuesin e saj, një koleg pakistanez, në internet në vitin 2019 përmes një aplikacioni të lojërave celulare dhe dyshja filluan të komunikonin përmes WhatsAppit.

Ai e akuzoi atë për dërgimin e karikaturave fyese të profetëve të shenjtë, duke bërë komente për “personazhet e shenjtë” në WhatsApp dhe duke përdorur llogarinë e saj në Facebook për të transmetuar materiale blasfemie në llogari të tjera. Duke vepruar kështu, ajo “përdhos qëllimisht dhe qëllimisht personalitetet e shenjta të drejta dhe fyen besimet fetare të myslimanëve”, sipas fletës së akuzës.

Ateeq, e cila ka deklaruar se është një myslimane praktikuese, i ka mohuar të gjitha akuzat. Gjatë gjykimit, Ateeq i tha gjykatës se ajo besonte se ankuesi e tërhoqi qëllimisht atë në një diskutim fetar, në mënyrë që ai të mund të mblidhte prova dhe të merrte “hakmarrje” pasi ajo refuzoi të ishte mike me të, shkruan Guardian.

Gjykata e shpalli fajtore, e dënoi me 20 vjet dhe urdhëroi që të varej.

Pakistani është një shtet islamik dhe ka disa nga ligjet më të ashpra të blasfemisë në botë, duke shqiptuar rregullisht dënime me vdekje. Në praktikë ekzekutimet nuk kryhen dhe të akuzuarit kalojnë jetën në burg.

Pakistani i ka kërkuar së fundmi Facebook dhe Twitter që të ndihmojnë në identifikimin e qytetarëve të tij të dyshuar për blasfemi, në mënyrë që të mund t’i ndjekë penalisht ata ose të ndjekë ekstradimin e tyre.

Ndërkohë që pakicat si të krishterët dhe hindutë janë vënë në shënjestër të ligjeve, myslimanët pakistanezë gjithashtu janë përballur me akuza për blasfemi. Rastet shpesh zhvillohen shpejt, në një gjykatë të mbyllur, larg shqyrtimit publik. /albora.ch/

Marketing