10 linjat ajrore më të mëdha amerikane kanë paralajmëruar se kyçja e afërt e shërbimeve të telefonisë celulare 5G do të shkaktojë “ndërprerje të madhe” të fluturimeve, shkruan BBC.

Marketing

Ata thanë se fillimi i shërbimeve të telefonisë celulare Verizon dhe AT&T 5G, i planifikuar për të mërkurën, do të shkaktonte një “fatkeqësi ekonomike plotësisht të shmangshme”.

Linjat ajrore kanë frikë se sinjalet e brezit C 5G do të prishin sistemet e navigimit të avionëve, veçanërisht ato që përdoren në mot të keq.

Paralajmërimi është lëshuar në një letër dërguar autoriteteve të aviacionit amerikan.

Kryeshefat ekzekutivë të American Airlines, Delta Air Lines dhe United Airlines iu bashkuan të tjerë duke thënës se “nevojitet ndërhyrje e menjëhershme për të shmangur ndërprerje të konsiderueshme operacionale për pasagjerët e ajrit, transportuesit, zinxhirin e furnizimit dhe dërgimin e furnizimeve të nevojshme mjekësore”, përfshirë shpërndarjen e vaksinave”.

BBC e ka parë letrën që përshkruan shqetësimet e tyre urgjente.

Ajo iu dërgua Sekretarit të Transportit Pete Buttigieg, si dhe kreut të Administratës Federale të Aviacionit (FAA), kryetarit të Komisionit Federal të Komunikimeve dhe drejtorit të Këshillit Ekonomik Kombëtar.

Linjat ajrore duan që sinjalet 5G të përjashtohen nga “përafërsisht dy milje pistat e aeroportit në aeroportet e prekura siç përcaktohet nga FAA më 19 janar 2022”.

“Kjo do të lejojë që 5G të vendoset duke shmangur ndikimet e dëmshme në industrinë e aviacionit, publikun e udhëtimit, zinxhirin e furnizimit, shpërndarjen e vaksinave, fuqinë tonë punëtore dhe ekonominë më të gjerë.

“Ne kërkojmë më tej që FAA të identifikojë menjëherë ato stacione bazë më të afërta me pistat kryesore të aeroportit që duhet të adresohen për të garantuar sigurinë dhe për të shmangur ndërprerjen”, shtuan ata.

Këto shqetësime u theksuan së fundmi nga dy prodhuesit e mëdhenj të avionëve, Airbus dhe Boeing, në një paralajmërim të rrallë të përbashkët. /albora.ch/

Marketing