Një kontroll i ri i inflacionit nga Dhoma e Punës tregon zhvillimin dramatik të  çmimeve të produkteve si qumështi dhe kosi, shkruajnë mediat austriake, përcjell Albora.ch.

Marketing

Fakti që një blerje mesatare këtë verë kushton dukshëm më shumë se një vit më parë, vështirë se kalon pa u vënë re. Por me sa cent secili produkt është më i shtrenjtë, është e vështirë të përcaktohet në retrospektivë. Prandaj Dhoma e Punës ka nisur kontrollin e inflacionit.

Kjo tregon se rritjet e çmimeve janë të mëdha, sidomos për qumështin dhe kosin. Në një krahasim nga viti në vit (qershor 2021-qershor 2022), pati një rritje prej 30 përqind për qumështin e plotë të lirë dhe 27 përqind për kosin e frutave.

Personat me të ardhurat të ulëta preken më shumë

Ky ishte rezultati i kontrollit të inflacionit të kryer midis 20 dhe 23 qershorit  në shtatë supermarkete (Billa, Billa Plus, Spar Interspar, Hofer, Lidl dhe Penny). Një litër qumësht i plotë kushtonte 99 cent në vitin 2021, një vit më vonë ato 1.29 euro. Kosi me fruta tani kushton 2.15 euro në vend të 1.69.

“Është gjithashtu problematike që, përveç rritjes së mprehtë të çmimeve, markat më të lira ndonjëherë nuk janë të disponueshme në dyqane dhe konsumatorët duhet të përdorin produkte edhe më të shtrenjta,” shpjegon Gabriele Zgubic, kreu i departamentit të politikës së konsumatorit në AK. Vjena.

“Njerëzit me të ardhura më të ulëta shpenzojnë një pjesë të konsiderueshme më të madhe të të ardhurave të tyre për produkte me të cilat duhet të jetojnë sesa ata që fitojnë më shumë.”

Marketing