Islanda nuk do të gjuajë më balenat nga viti 2024.

Marketing

Aktiviteti që për vite ka përfaqësuar një nga shtyllat e mbijetesës së popullsisë islandeze, sot kjo kritikohet në mbarë botën.

Zona e mos peshkimit është zgjeruar, duke i detyruar balenat të udhëtojnë më tej e më larg, raporton ticinonews, përcjellë albora.ch.

Edhe pse cetacet e mëdha kanë qenë një nga shtyllat e mbijetesës së popullsisë së ishullit për shumë shekuj, sot ky aktivitet nuk vlen më, nuk ia vlen më përpjekja ose mosmiratimi i botës.

Svandís Svavarsdóttir, ministri islandez i peshkimit i Partisë së Gjelbër, tha se kjo nuk sjell më përfitime të çmueshme dhe se kur rregullorët qeveritar të skadojnë në fund të vitit 2023, licencat për kompanitë nuk do të përtërihen më.

“Tani ka pak justifikim për autorizimin e gjuetisë së balenave përtej vitit 2023,” shkroi Svavarsdóttir në gazetën Morgunsbladid, duke kujtuar se në vitin 2006 Reykjavik vendosi të thyente moratoriumin ndërkombëtar në vend që nga viti 1986, vit pas viti u bë e qartë se nuk ishte më një aktivitet i rëndësishëm për Islandën, e cila ka një ekonomi shumë të larmishme dhe fitimprurëse./albora.ch/

Marketing