Komuniteti politik evropian nuk do të jetë alternativë për anëtarësimin në Bashkimin Evropian dhe nuk do të jetë zëvendësues për procesin e zgjerimit, thuhet në dokument.

Marketing

Franca dëshiron të krijojë një forum politik gjithëpërfshirës evropian që nuk do të ishte zëvendësues i BE-së, Këshillit të Evropës apo Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE), por do të mundësonte ndërtimin e një komuniteti të të gjitha vendeve evropiane. , pavarësisht nga statusi i tyre në BE apo marrëdhëniet me Bashkimin Evropian. Ideja u parashtrua për herë të parë një muaj më parë nga Presidenti Emmanuel Macron dhe do të diskutohet në takimin e ardhshëm të Këshillit Evropian më 23 dhe 24 qershor në Bruksel.

Franca ka dërguar tashmë një non-paper në vendet e BE-së, duke përshkruar idenë e krijimit të një “komuniteti politik evropian”. Jutarnji list e ka parë dokumentin francez, i cili po diskutohet në BE. Interesante, punimi filloi të diskutohej vetëm pak ditë para publikimit të opinionit të Komisionit Evropian për dhënien e statusit kandidat për Ukrainën, Moldavinë dhe Gjeorgjinë. Komisioni pritet të rekomandojë dhënien e statusit kandidat për Ukrainën, ndoshta edhe Moldavinë, dhe është e pasigurt se si do ta komentojë Gjeorgjinë. Edhe pse BE-ja thotë se pas aplikimit të këtyre vendeve për anëtarësim në BE, ata “ndoqën procedurën e zakonshme ekzistuese”, është e qartë se gjithçka shkoi shumë më shpejt dhe se bëhej fjalë për motive politike, e më pak për përmbushjen e kritereve reale për anëtarësim. Por gjithsesi, procesi i zgjerimit varet kryesisht nga vullneti politik.

Një proces i gjatë

Non-paper francez thekson se Këshilli Evropian, i cili do të mblidhet brenda një jave në Bruksel, pritet të vendosë për aplikimin e Ukrainës për anëtarësim, por gjithashtu paralajmëron për kohëzgjatjen e gjatë të procesit dhe propozon që një “komunitet politik evropian” të bëhet. krijuar këtë vit..

– Çfarëdo niveli të arrijmë në këtë Këshill Evropian, politika e zgjerimit, për shkak të kërkesës për reforma të nevojshme për anëtarësim në Bashkimin Evropian dhe kohëzgjatjes që domosdoshmërisht pason, nuk ofron sot kuadrin e nevojshëm politik për t’iu përgjigjur nevojave urgjente historike dhe gjeopolitike që dalin nga lufta kundër Ukrainës dhe për ndërtimin e strukturimit politik të kontinentit tonë evropian – shkruhet në atë gazetë franceze.

Ishte kjo kohëzgjatje e procesit që i shërbeu Francës si një argument për një propozim për një “komunitet politik evropian” në të cilin të gjitha vendet do të ishin të gatshme të ndajnë vlerat e përbashkëta demokratike dhe të kontribuojnë në sigurinë, stabilitetin dhe prosperitetin e përbashkët të Evropës. Komuniteti do të ishte i hapur për të gjitha vendet evropiane, pavarësisht nëse janë anëtarë të BE-së dhe pavarësisht nga marrëdhëniet e tyre me Bashkimin Evropian. Qofshin ata që duan të jenë anëtarë, ata që nuk duan apo e kanë lënë atë, apo janë të lidhur me BE-në vetëm me marrëveshje ekonomike.

Vendet që janë menduar më së shumti në diskutimet për këtë plan francez janë vendet e Ballkanit Perëndimor dhe ato të Partneritetit Lindor, por edhe Mbretëria e Bashkuar, e cila është larguar nga Bashkimi Evropian.

Një ide e ngjashme Michelit

Ky komunitet do të kishte një format “strukturë të butë ligjore” me kompetenca vendimmarrëse, por me respekt për autonominë e BE-së në vendimmarrje. Takimet brenda një komuniteti të tillë do të ishin të rregullta, disa herë në vit, si në nivel krerësh shtetesh apo qeverish, ashtu edhe në nivel ministresh.

Një ide e ngjashme u hodh nga Presidenti i Këshillit Evropian Charles Michel , i cili e quajti atë diçka ndryshe, si “Komuniteti Gjeopolitik Evropian”. Duke qenë se Michel është jashtëzakonisht i afërt me Macron, është padyshim e njëjta gjë, ndaj kjo do të jetë një nga temat kryesore të Këshillit Evropian në fund të javës së ardhshme.

Kur Macron parashtroi për herë të parë idenë e një “komuniteti politik evropian”, pasi u tregua skeptik ndaj procesit të zgjerimit të BE-së, shumë ishin skeptikë. Por në këtë non-paper thuhet se krijimi i këtij komuniteti do të ndihmojë, jo do të parandalojë, integrimin në BE për ato vende që e dëshirojnë atë.

– Komuniteti politik evropian nuk do të jetë alternativë ndaj anëtarësimit në Bashkimin Evropian dhe nuk do të jetë zëvendësues i procesit të zgjerimit. Për vendet evropiane që dëshirojnë t’i bashkohen BE-së, nga ana tjetër, do të ketë një mundësi për të forcuar lidhjet me vendet anëtare të BE-së para dhe pas anëtarësimit, si dhe pjesëmarrjen politike dhe pjesëmarrjen në politika të caktuara të BE-së, duke përfshirë integrimin gradual, kur është e përshtatshme, në BE. tregu i brendshëm.nopaper.

Foto: Arkiv

Marketing