Edhe pas më shumë se dy vitesh nga pandemia, ka ende një grusht njerëzish që nuk duket se janë infektuar. Një përpjekje për një shpjegim.

Marketing

Infeksionet vinin më shpesh dhe më afër: Korona goditi miqtë, fëmijët e tyre, gjyshërit, shumicën e kolegëve të punës. Në muajt e fundit , njerëzit që janë kursyer deri më tani shpesh mendonin vetëm se infeksioni i tyre Covid ishte çështje kohe. Megjithatë, disa i kanë rezistuar valës së omicron, e cila aktualisht po zbehet , me miliona njerëz të infektuar në mbarë vendin – pra në më shumë se dy vjet të pandemisë ata ende nuk janë infektuar me vetëdije me Sars-CoV-2 .

Nëse pyet njerëzit që e konsiderojnë veten si pjesë e grupit, dëgjon një sërë supozimesh rreth shkaqeve të mundshme: A mund të bëhen më të vështira shëtitjet e rregullta të gjata në metro, sepse vazhdoni të merrni sasi të vogla të virusit? Për të parashikuar: “Kjo tezë bie në fushën e spekulimeve,” thotë virologu Essen Ulf Dittmer.

Njerëz të tjerë që nuk janë infektuar ende i japin vetes nota të mira për respektimin e rregullave të koronës . Disa thjesht e konsiderojnë veten me fat sepse nuk do të ishin infektuar as nga një person kontakti pozitiv i mëvonshëm ose nga vizita në një klub. Disa dyshojnë nëse ata tashmë e kishin virusin, thjesht të pavërejtur dhe të pakonfirmuar. Për shembull, në ditët kur testet nuk ishin të disponueshme. Ose kur kishit simptoma, por analizat nuk funksionuan kurrë. Nuk mund të përjashtohet që kjo të jetë për shkak të marrjes së mostrave ose kohës së gabuar.

Shpjegimet shkencore për pyetjen shkojnë më thellë. Megjithatë, nuk ka një përgjigje përfundimtare që shpjegon mosinfeksionin. Përkundrazi, çelësi mund të qëndrojë në një kombinim të rrethanave të ndryshme. “Ka disa hipoteza që duken të besueshme,” thotë Leif Sander, i cili drejton Klinikën e Sëmundjeve Infektive në Berlin Charité.

Para së gjithash, duhet pasur parasysh se një pjesë jo e vogël e rasteve kalojnë kryesisht ose plotësisht pa u vënë re. Në një punim përmbledhës nga fundi i vitit 2021 në “Jama Open Network”, autorët përmblodhën se edhe në mesin e personave të konfirmuar të infektuar me korona, rreth 40 për qind nuk kishin asnjë shenjë sëmundjeje në kohën e testimit. Baza ishin pothuajse 100 studime të ndryshme ndërkombëtare me të dhëna nga një total prej rreth 30 milionë njerëz.

Përfundim: Askush nuk është i sigurt!

Çfarë vijon? Kushdo që mendon se është kursyer deri më tani, tashmë mund ta ketë infeksionin pas vetes. Ose kanë përfituar nga disa efekte të përkohshme, faktorë gjenetikë ende të panjohur dhe rastësi. Përfundimi i Sander: “Fakti që nuk keni pasur Corona më parë nuk do të thotë se jeni i sigurt përgjithmonë. Mund të duket krejtësisht ndryshe me një variant të ri virusi ose në varësi të situatës.”/albora.ch/

Marketing