Sot shënohet Dita Botërore e Majtakëve. Dita e Majtakëve u krijua në Shtetet e Bashkuara në vitin 1976 për të promovuar vetëdijen për vështirësitë me të cilat përballen dhe avantazhet dhe disavantazhet e tyre

Marketing

Për shkak të këtij tipari, shumë specifika i atribuohen njerëzve majtakë, por për shkak të saj hasin edhe vështirësi të shumta në një botë të përshtatur nga ‘e djathta’.

Njerëzit majtakë mendohet se përbëjnë rreth 12 deri në 15 për qind të popullsisë së botës, dhe ekspertët vlerësojnë se numri i njerëzve që përdorin më shumë dorën e majtë është pothuajse katërfishuar në njëqind vitet e fundit – me siguri sepse nuk janë më të detyruar të shkruajnë me dorën e djathtë.

Ka më shumë nga ata që kanë mësuar të përdorin dorën e djathtë po aq shkathët, sa e majta e tyre, gjë që mundësohet nga struktura dhe fiziologjia e veçantë e trurit.

Te njerëzit me dorën e djathtë, hemisferat cerebrale zhvillohen në mënyrë asimetrike, d.m.th. gjysma e majtë e trurit, e cila kontrollon anën e djathtë të trupit të dorës së djathtë, është më e zhvilluar. Nuk ka asnjë rast të kundërt me të majtët.

Hemisferat cerebrale janë të zhvilluara në mënyrë të barabartë, por majtakët kanë dukshëm më shumë fibra nervore në tru sesa ato të dorës së djathtë, dhe janë këto fije që janë thelbësore për transferimin më të shpejtë të informacionit midis hemisferave cerebrale.

Njerëzit majtakë janë individualistë, krijues, intuitivë, mendojnë në mënyrë strategjike, kanë një kujtesë muzikore jashtëzakonisht të mirë, një sens proporcioni, dhe për këtë arsye janë shumë të përfaqësuar në art dhe arkitekturë.

Shumë të famshëm ishin majtakë – Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael, Albert Einstein, Napoléon Bonaparte, Fidel Castro, Henry Ford, Kurt Cobain, Jimi Hendrix, Ringo Starr, Greta Garbo…

Sipas një studimi, majtakët jetojnë 9 vjet më pak se ata që shkruajnë me dorë të djathtë.

Sa e çuditshme, e pazakontë dhe e palogjikshme sa tingëllon – majtakët e kanë shumë më të lehtë për t’u përshtatur me shikimin nën ujë.

Hulumtimet kanë treguar një shkallë të lartë të majtakëve në mesin e atletëve kryesorë, veçanërisht në sportet një-në-një si tenisi, boksi dhe skermë. /KP

Marketing