Me fillimin e vaksinimit në të gjithë Evropën dhe botën, u prezantuan certifikatat COVID, si një dokument pa të cilin është e pamundur të udhëtosh përtej kufirit dhe një dokument që në varësi të masave aktuale në çdo vend, “hapni dyert e restoranteve, parukiereve dhe objekte të tjera”.

Marketing

Megjithatë, tani mund të dëgjohen gjithnjë e më shpesh opinionet se certifikatat e COVID-it i kanë “shërbyer qëllimit të tyre” dhe se ato tanimë duhet të revokohen.

A është ky një skenar realist?

Izraeli

“Izraeli duhet të shfuqizojë sistemin e tij të certifikimit të COVID-19”, ka thënë Avigdor Lieberman, ministri i financave i vendit, javën e kaluar.

Një gjë të tillë ai e kishte thënë pas takimit me kryeministrin Naftali Bennett dhe ministrin e Shëndetësisë, Nitzan Horowitz për të rënë dakord që më shumë se 25 milionë teste të antigjenit do t’u shpërndahen izraelitëve ditët në vijim.

“Në certifikatën jeshile nuk ka asnjë logjikë mjekësore dhe epidemiologjike, me të cilën pajtohen shumë ekspertë, është një dëm i drejtpërdrejtë për ekonominë dhe funksionimin e përditshëm dhe përveç kësaj, kontribuon në panik në opinion. Po punoj për eliminimin e certifikatës dhe duke mbajtur një rutinë normale për të gjithë ne”, ka shkruar Lieberman në Twitter.

Në Izrael, vetëm njerëzit që janë vaksinuar, të cilët kanë kaluar coronavirusin ose testuar negativisht mund të kenë qasje në aktivitete dhe vende të caktuara, dhe në disa raste një certifikatë e gjelbër është e nevojshme për vendin e punës.

Kroacia

Në Kroaci, partia opozitare “Most” dorëzoi në Parlament nënshkrimet e qytetarëve që mblodhi për shpalljen e referendumit që do të kërkonte heqjen e certifikatave të COVID.

Ministri i Shëndetësisë, Vili Beros, tha se Kroacia nuk ka ndërmend ta bëjë këtë për momentin, por se është një opsion kur numri i të infektuarve rishtas të bjerë.

Ai shtoi se beson se Instituti Kroat i Shëndetit Publik duhet të inicojë një debat për këtë, por edhe qeveria duhet të deklarohet për këtë.

Sipas tij, vendimi për revokimin e certifikatave është në dorë të ekspertëve, por ai personalisht beson se certifikatat e COVID-it e kanë arsyetuar qëllimin e tyre.

Mbretëria e Bashkuar

Javën e kaluar, kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar, Boris Johnson, njoftoi se të gjitha masat kundër coronavirusit në atë vend do të shfuqizohen.

Shtetet po kalojnë në Planin B, që do të thotë se certifikatat e COVID-19 nuk do të kërkohen më.

Maskat e fytyrës gjithashtu nuk do të jenë më të detyrueshme dhe as nuk puna nga shtëpia.

Kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar vuri në dukje se qeveria planifikon të “përcaktojë një strategji afatgjatë për të jetuar me coronavirus”. /albora.ch/

Marketing