Në mars, prokurori i përgjithshëm i Zvicrës njoftoi se po krijonte një grup pune për të mbledhur prova nga refugjatët për krime të mundshme lufte në Ukrainë. Për këtë po punojnë edhe OJQ-të në Gjenevë. Ne shikojmë se çfarë po bëjnë dhe si po koordinohen.

Marketing

“Ideja është shumë e thjeshtë,” tha Prokurori i Përgjithshëm Stefan Blättler për SWI swissinfo.ch më 29 prill. “Ne nuk mund të ndjekim penalisht krimet e luftës për sa kohë që i dyshuari nuk është në Zvicër. Por nga ana tjetër, ne kemi shumë refugjatë [nga Ukraina], si dhe vendet e tjera evropiane, dhe jam i sigurt se këta njerëz mund të kishin parë diçka ose të kishin dhënë dëshmi për gjyqe të mundshme për krime lufte. Kjo është arsyeja pse ne duhet të sigurohemi që të gjitha këto prova të mundshme janë në dispozicionin tonë”, shkruan swissinfo, përcjell Albora.ch

Zvicra aktualisht nuk ka asnjë të dyshuar në territorin e saj, thotë Blättler. Por kjo nuk do të thotë se nuk mund të ndodhë ose se provat nuk do të zhvillohen diku në të ardhmen. Nëse ka mbledhur prova, Zvicra mund të ndajë informacione me vendet e tjera nëse hapin një gjyq për krimet e luftës në Ukrainë, ose me Gjykatën Penale Ndërkombëtare (ICC) në Hagë.

Prokurori i ICC-së Karim Khan hapi një hetim për UkrainënLidhje e jashtmepas pushtimit rus, pas një referimi nga 41 vende deri më tani, përfshirë Zvicrën. Prokurori i Përgjithshëm i Ukrainës ka mbledhur prova për krimet e luftës që nga fillimi i luftës dhe, si Zvicra, shumë prokurorë të tjerë kombëtarëLidhje e jashtmekanë ngritur njësi të posaçme për mbledhjen e provave. Këshilli i Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut në Gjenevë ka mandatuar gjithashtu një komision të pavarur hetimor.

Detyrim moral’

Blättler mori postin e Prokurorit të Përgjithshëm më 1 janar nga Michel Lauber, i cili përfundimisht u detyrua të jepte dorëheqjen mes akuzave për sjellje të pahijshme në hetimet e korrupsionit në FIFA, organi qeverisës i futbollit botëror me bazë në Cyrih. Nën Lauber, zyra e prokurorit të përgjithshëm u kritikua se ishte e ngadaltë në çështjet ndërkombëtare të krimeve të luftës , por Blättler thotë se dëshiron t’i bëjë ato një nga prioritetet e tij.

“Si kombi ku filloi ideja e Kryqit të Kuq, ne kemi një detyrim të veçantë moral për të bërë diçka,” tha ai për SWI swissinfo.ch. Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq (KNKK) me seli në Gjenevë është rojtari i Konventave të Gjenevës, të cilat synojnë, ndër të tjera, të mbrojnë civilët gjatë luftës.

Pra, si do të funksionojë grupi i punës zviceran për Ukrainën? “Unë kam ngarkuar departamentin tim përgjegjës për krimet e luftës dhe krimet kundër njerëzimit për të parë se si mund t’i marrim këto dëshmi të mundshme. Dhe ne po e kërkojmë këtë informacion përmes punës së policisë dhe punës së Sekretariatit Shtetëror për Migracionin”, tha Blättler.

Është policia ajo që do të mbledhë dhe do të ruajë provat e mundshme nga refugjatët. Zyra e Prokurorit të Përgjithshëm nuk mund ta bëjë këtë vetë nëse nuk depozitohet një ankesë kundër një të dyshuari në territorin zviceran, shpjegon ai, por më pas do të jetë në gjendje të aksesojë informacionin nga policia.

Blättler mendon se do të duhet pak kohë që njerëzit të dalin përpara. “Shumë njerëz janë të traumatizuar dhe kanë preokupime të tjera tani sesa të japin dëshmi,” tha ai. “Jam i bindur se do të duhet pak kohë, por ata do të vijnë, policia do të flasë me ta dhe më pas do të kemi diçka që mund të lirohet për momentin kur mund të fillojë një gjyq.”

OJQ-të tashmë punojnë

Shumë OJQ-të po punojnë gjithashtu për këtë, duke përfshirë edhe Zvicrën. Gerry Simpson i Human Rights Watch në Gjenevë sapo është kthyer nga Ukraina. Organizata e tij, me seli në SHBA, po mbledh prova në terren, si dhe përmes burimeve online. OJQ-ja, e cila ka përvojë të gjatë për ta bërë këtë, kishte tashmë një anëtar të stafit në Ukrainë kur filloi agresioni rus dhe tani ka një ekip me rotacion prej rreth pesë personash.

Intervistat fillestare ishin kryesisht me telefon me njerëz në vendet e sulmuara, tha ai. “Dhe më pas shkuam në zonat që u çliruan dhe folëm ballë për ballë me njerëzit. Kjo është e rëndësishme, padyshim, sepse është mënyra më efektive për të kuptuar se çfarë ndodhi – duke shkuar në vendndodhjen e saktë, duke pasur dëshmitarë që të përcjellin atë që panë në një vend të caktuar.”

Human Rights Watch më pas përputh dëshmitë e dëshmitarëve me imazhet satelitore dhe materiale nga mediat sociale përmes një ekipi teknik të dedikuar prej pesë personash. Raportet e tij përfshijnë, për shembull, një të publikuar më 21 prillLidhje e jashtmei cili zbuloi se “forcat ruse kryen një sërë krimesh të dukshme lufte gjatë pushtimit të Buçës”.

OJQ zvicerane TRIAL International, me seli në Gjenevë, ofron një lloj tjetër ekspertize. I përbërë kryesisht nga avokatë, ai është i specializuar në sjelljen e çështjeve nën juridiksionin universal, një parim që u lejon vendeve të gjykojnë krimet ndërkombëtare – gjenocid, krime kundër njerëzimit dhe krime lufte – të kryera kudo në botë, pavarësisht nga kombësia ose vendbanimi i të dyshuarit.

Elsa Taquet, një avokate në TRIAL që punon në Ukrainë, thotë se organizata e saj ka hartuar 166 vende që kanë miratuar këtë parim në legjislacionin e tyre kombëtar, duke përfshirë 20 të cilat – ndryshe nga Zvicra – nuk kërkojnë që i dyshuari të jetë në territorin e tyre për të nisur një çështje.

Sjellja e ‘vlerës së shtuar’

Me kaq shumë OJQ dhe organe ndërkombëtare që punojnë në mbledhjen e provave në lidhje me luftën në Ukrainë, TRIAL është përpjekur të përcaktojë se ku mund të sjellë “vlerë të shtuar”, tha ajo për SWI swissinfo.ch, dhe ka përcaktuar dy fusha: ndihmën për të ndërtuar juridiksionin universal rastet; dhe duke u ofruar këshilla autoriteteve ukrainase për gjykimet e brendshme sepse, thotë ajo, Ukraina duhet të ketë përparësi ndaj këtyre rasteve nëse është në gjendje dhe e gatshme t’i ndjekë penalisht ato.

Për të kryer këto dy misione, TRIAL ka bashkëpunuar me OJQ të tjera, duke përfshirë Ukrainën dhe vendet fqinje.

TRIAL mendon se rastet në Ukrainë dhe nën juridiksionin universal mund të shkojnë më shpejt në të ardhmen e afërt, ndryshe nga gjykatat ndërkombëtare si GJNP – edhe pse GJNP ka vepruar me shpejtësi të paprecedentë ndaj Ukrainës deri më tani – dhe kjo mund të ketë një lloj efekti parandalues. Më 13 maj një ushtar rus doli në gjykatë në KievLidhje e jashtmepërpara gjyqit të parë për krimet e luftës atje.

Taquet thotë se organizata e saj po përqendrohet së pari në “ngjarje të mëdha” në luftën në Ukrainë. “Këto mund të përfshijnë, për shembull, sulme pa dallim duke përdorur armë të ndaluara si bomba thërrmuese, ose sulme ndaj spitaleve dhe ndërtesave civile. Një tjetër kriter është numri i madh i viktimave. Kjo tingëllon e tmerrshme, por lehtëson kërkimin, sepse ndoshta do të ketë numrin më të madh të dëshmitarëve.”

Koordinimi ndërkombëtar

Bashkëpunimi ndërkombëtar është jetik, sipas Taquet, duke pasur parasysh numrin e madh të aktorëve që mbledhin prova në mënyra të ndryshme.

Bashkëpunimi me partnerët ndërkombëtarë është gjithashtu pjesë e grupit të punës zvicerane për punën e Ukrainës, thotë Blättler. “Unë po mendoj për Gjykatën Penale Ndërkombëtare në Hagë, organizatat ndërkombëtare si Eurojust dhe Europol, dhe shtete të tjera,” tha ai. “Dhe ne duhet të shkëmbejmë të gjitha informacionet në dispozicion me të cilat mund të fillohet një procedurë.”

Eurojust dhe Europol janë të dyja organizata të Bashkimit Evropian me seli në Hagë, që promovojnë bashkëpunimin ndërkufitar për krimin. Zvicra është anëtare e asociuar e të dyjave. Ndërsa Europol fokusohet në bashkëpunimin policor, Eurojust mbledh së bashku prokurorët kombëtarë për krimet që janë nën mandatin e tyre, duke përfshirë krimet ndërkombëtare të gjenocidit, krimet kundër njerëzimit dhe krimet e luftës. Eurojust krijoi kohët e fundit një ekip të përbashkët hetimor për UkrainënLidhje e jashtme(JIT), që përfshin Ukrainën, Poloninë, Lituaninë dhe ICC-në.

Zvicra nuk është pjesë e këtij EPH, por merr pjesë në takimet e Eurojust-it, duke përfshirë Ukrainën. “Ne gjithashtu kemi delegatë atje,” thotë Blättler. “Le të themi se [Eurojust] është tregu i përditshëm i aksioneve të informacionit për çështjet gjyqësore. Ju takoni njerëz nga çdo shtet pjesëmarrës dhe merrni informacionin tuaj çdo ditë. Kjo është arsyeja pse Eurojust për ne është një organizatë shumë e rëndësishme.”

Presidenti i Eurojust-it Ladislav Hamran thekson gjithashtu nevojën për koordinim ndërkombëtar. “Në të kaluarën, ndonjëherë ishte shumë e vështirë të gjeje një shtet që ishte gati të gjente burimet financiare dhe njerëzore për të filluar hetimet për krimet e luftës,” tha ai në një konferencë në internet më 30 mars. “Sot, me Ukrainën, ne kemi një situatë shumë të ndryshme. Në fakt mund të kemi më shumë aktorë të përfshirë sesa mund të menaxhojmë.”

“Numri i madh i mekanizmave hetimor në Ukrainë na vendos të gjithëve në komunitetin e të drejtave të njeriut në një territor të paeksploruar”, thotë Simpson i Human Rights Watch. “Ne nuk jemi mësuar me këtë nivel të vëmendjes ndaj shkeljeve të ligjit humanitar. Ne kemi luftuar për dekada që kjo të ndodhë në të gjithë botën dhe jemi të lumtur që më në fund ka ndodhur në të paktën një vend. Se si të gjithë ata mekanizma ndërveprojnë dhe koordinohen për të maksimizuar ndikimin e tyre, për të identifikuar dhe ndjekur penalisht ata që janë përgjegjës për abuzim, kjo është një pyetje thelbësore.”

Marketing