Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve thonë se kombi duhet të largohet nga masat kufizuese si karantina dhe distancimi social dhe të fokusohet në reduktimin e sëmundjeve të rënda nga COVID-19, shkruan CNN, transmeton Klan Kosova.

Marketing

Në udhëzimet e reja të lëshuara të enjten, agjencia nuk rekomandon më qëndrimin të paktën 6 metra larg njerëzve të tjerë për të zvogëluar rrezikun e ekspozimit – një ndryshim nga udhëzimet që kishin qenë në fuqi që nga ditët e para të pandemisë.

Ndryshimi është një shenjë se sa shumë ka ndryshuar që nga fillimi i pandemisë më shumë se dy vjet më parë. Pothuajse e gjithë popullata e SHBA-së ka të paktën njëfarë imuniteti nëpërmjet vaksinimit, infeksionit të mëparshëm ose, në disa raste, të dyjave.

“Kushtet aktuale të kësaj pandemie janë shumë të ndryshme nga ato të dy viteve të fundit,” tha të enjten Greta Massetti, e cila drejton Degën e Epidemiologjisë dhe Parandalimit në terren në CDC.

“Nivelet e larta të imunitetit të popullsisë për shkak të vaksinimit dhe infeksionit të mëparshëm dhe mjetet e shumta të disponueshme për të mbrojtur popullatën e përgjithshme dhe për të mbrojtur njerëzit në rrezik më të lartë, na lejojnë të fokusohemi në mbrojtjen e njerëzve nga sëmundjet e rënda nga COVID-19”.

Udhëzimet e reja të CDC thonë se gjurmimi i kontaktit, një tjetër shenjë dalluese gjatë pandemisë, duhet të kufizohet në spitale dhe situata të caktuara të grupit të jetesës me rrezik të lartë, si shtëpitë e pleqve, dhe udhëzimet nuk theksojnë përdorimin e testimit të rregullt për të kontrolluar COVID-19, përveç në disa mjedise me rrezik të lartë si shtëpitë e të moshuarve dhe burgjet.

Udhëzimi i ri gjithashtu nuk këshillon karantinimin e njerëzve që kanë qenë të ekspozuar ndaj COVID-19, por nuk janë të infektuar.

Udhëzimi i mban disa masa të njëjta. Ai inkurajon testimin për njerëzit me simptoma dhe kontaktet e tyre të ngushta. Aty gjithashtu thuhet se njerëzit që rezultojnë pozitivë duhet të qëndrojnë në shtëpi për të paktën pesë ditë dhe të mbajnë një maskë rreth të tjerëve për 10 ditë. Po ashtu rekomandohet që njerëzit të mbajnë maska ​​në objektet e brendshme në rreth gjysmën e vendit.

Udhëzimet e reja gjithashtu përshtatin këshilla për izolimin për njerëzit që u sëmurën shumë nga COVID-19. Njerëzit me simptoma të moderuara – të tilla si gulçim – dhe ata që janë shtruar në spital, duhet të qëndrojnë në shtëpi për të paktën 10 ditë. Njerëzit me sistem imunitar të komprometuar tani duhet të flasin me mjekun e tyre për përfundimin e izolimit të tyre pas një infeksioni.

Ka këshilla të reja se çfarë të bëni nëse simptomat tuaja të COVID-19 rikuperohen gjithashtu. Nëse i jepni fund izolimit dhe simptomat ju përkeqësohen, duhet të filloni përsëri izolimin dhe të konsultoheni me mjekun tuaj.

Marketing