Marketing

Prodhuesi gjerman i veturave tregoi teknologjinë e re të bojës për ndryshimin e ngjyrave në Panairin e Konsumatorit Elektronik 2022 në Las Vegas.

Duke u mbështetur në E Ink, teknologjinë elektronike të letrës që përdoret në e-lexuesit dhe orën e vjetër Pebble, teknologjia e ngjyrës që ndryshon po bën debutimin e saj në një version koncept të BMW iX që po prezantohet në CES.

Veshja sipërfaqësore e BMW iX Flow me bojë E përmban shumë miliona mikrokapsula, me një diametër të barabartë me trashësinë e një floku të njeriut. Secila nga këto mikrokapsula përmban pigmente të bardha të ngarkuara negativisht dhe pigmente të zeza të ngarkuara pozitivisht. Në varësi të cilësimit të zgjedhur, stimulimi me anë të një fushe elektrike bën që pigmentet e bardha ose të zeza të grumbullohen në sipërfaqen e mikrokapsulës, duke i dhënë trupit të makinës hijen e dëshiruar.

Prodhuesi i automjeteve thotë se ky është thjesht një “projekt i avancuar kërkimi dhe dizajni”.

Skema inovative e ngjyrës mund të aktivizohet me prekjen e një butoni. Tani për tani, ngjyrat janë të kufizuara në të bardhë, të zezë dhe gri. Por pavarësisht nga paleta e kufizuar, BMW-ja thotë se mund të ketë implikime për efikasitetin e automjeteve të saj elektrike.

“Një sipërfaqe e bardhë reflekton shumë më shumë dritë dielli sesa një e zezë,” thotë kompania, sipas së cilës, ngrohja e automjetit dhe e dhomës së pasagjerëve si rezultat i dritës së fortë të diellit dhe temperaturave të larta të jashtme mund të reduktohet duke ndryshuar pjesën e jashtme në një ngjyrë të hapur.

“Në mot më të ftohtë, tonet më të errëta do ta ndihmojnë automjetin të thithë më shumë ngrohtësi nga dielli”, ka deklaruar kompania.

Koncepti i “personalizimit” është shumë i popullarizuar tani në industrinë e automjeteve. Por ndërsa shumica e përpjekjeve përqendrohen në brendësi, duke modifikuar softuerin për të kujtuar cilësimet e preferuara të automjetit të shoferit, BMW-ja po sjell konceptin e personalizimit në pjesën e jashtme të automjetit./albora.ch/

Marketing