Qeveria zvicerane ka konfirmuar se asetet ruse me vlerë 6.3 miliardë CHF (6.33 miliardë dollarë) mbeten të ngrira nën sanksione për të ndëshkuar pushtimin e Ukrainës nga Moska. Kjo përfaqëson një rënie nga fillimi i prillit pasi janë liruar 3.4 miliardë CHF në asete të bllokuara përkohësisht.

Marketing

Erwin Bollinger, kreu i Divizionit të Marrëdhënieve Ekonomike Dypalëshe në Sekretariatin Shtetëror për Çështjet Ekonomike (SECO), u tha gazetarëve në Bernë të enjten se totali aktual i aseteve të ngrira tani është 6.3 miliardë CHF.

Kjo përfaqëson një rënie nga 7.5 miliardë CHF në fondet e qeverisë të raportuara të ngrira më 7 prill.

Megjithëse 2.2 miliardë CHF shtesë u bllokuan, 3.4 miliardë CHF u liruan përsëri pasi u ngrinë mbi baza paraprake. 

“Numri i aseteve të ngrira nuk është një tregues se sa efektive zbatohen sanksionet,” tha Bollinger. “Numrat mund të luhaten në të dy drejtimet.”

Bankat zvicerane dhe menaxherët e aseteve mund të ngrijnë përkohësisht fondet, por fondet duhet të lirohen nëse nuk mund të vërtetojnë se aktivet janë në pronësi të drejtpërdrejtë ose të kontrolluara nga një individ i sanksionuar.

Zvicra nuk mund të ngrinte thjesht fondet nëse nuk kishte “baza të mjaftueshme”, tha Bollinger, transmeton swissinfi.ch.

Njëmbëdhjetë prona në të gjithë Zvicrën janë bllokuar deri më sot, tha SECO. Ai tha se kishte marrë raporte nga 72 banka, kompani dhe autoritete lokale, pa përmendur asnjë nga bankat apo subjektet. 

Marketing