Një raport eksperti për rrezikun e rrezatimit radioaktiv pas një aksidenti të centralit bërthamor vonohet me të paktën dy vjet. Komisioni i Mjedisit i Këshillit të Shtetit e kishte kërkuar këtë raport pas një rregullimi të diskutueshëm të vlerave kufitare të rrezatimit nga Këshilli Federal.

Marketing

Në fakt, raporti duhet të ishte i disponueshëm deri në fund të vitit 2021. Tani Zyra Federale Zvicerane e Energjisë (SFOE) duhet të pranojë se puna nuk ka filluar ende transmeton albora.ch.

Ju as nuk mund t’i dëgjoni, as t’i shihni dhe as t’i ndjeni drejtpërdrejt. Megjithatë, rrezatimi radioaktiv shkakton dëme në trupin e njeriut dhe mund të rrezikojë seriozisht shëndetin, për shembull duke shkaktuar kancer. Sa rrezatim lejohet të shpëtojë pas një aksidenti në një termocentral bërthamor dhe sa e rrezikshme do të ishte kjo dozë për njerëzit, është diçka që qeveria federale dëshiron që ekspertët e pavarur të sqarojnë pas presionit politik.

Siç shkruan tani revista “Beobserver”, puna për këtë raport nuk ka nisur realisht, edhe pse duhet të ishte gati në fund të vitit 2021.

Kërkesa për një raport mbi dëmet e mundshme të shkaktuara nga rrezatimi nuk vjen nga grupet mjedisore apo nga kampi politik majtas-jeshile, por nga shtresa e mesme. Anëtari i FDP-së i Këshillit të Shteteve Damian Müller nisi nismën në komisionin mjedisor të Këshillit të Shteteve. Sfondi ishte një rregullim i diskutueshëm i vlerave kufitare të rrezatimit në rast të një aksidenti bërthamor, në të cilin centrali bërthamor Beznau, termocentrali më i vjetër në Zvicër, është në qendër./albora.ch/

Marketing