Pavarësisht krizës financiare dhe të euros, heqjes së kursit minimal të këmbimit të euros, të ardhurat e familjeve në Zvicër janë rritur. Gjysma e të gjitha familjeve fituan më shumë se 53,000 CHF në 2018. Kjo e ashtuquajtur vlerë mesatare është rritur me 355 franga ose 0.7 për qind në vit që nga viti 2007, tregon një studim aktual i Bank Cler, raporton 20 minuten, transmeton albora.ch.

Marketing

“Është një zhvillim i këndshëm”, tha Menaxheri i Investimeve të Bankës Cler Sandro Merino. Zvicra ka përjetuar një dekadë rritjeje ekonomike. Ndër të tjera, në këtë kontribut edhe rritja e çmimeve të bursës. “Si rezultat, pasuritë janë rritur ndjeshëm”, thotë Merino.

Pritet rritje e mëtejshme

Është e paqartë se çfarë ndikimi do të ketë pandemia në të ardhurat. Shifrat aktuale nuk janë ende të disponueshme. “Por edhe në dy vitet e koronës, të ardhurat duhet të ishin rritur pak”, vlerëson Merino.

Megjithatë, ka dallime të mëdha në të ardhura në nivel kantonal.

Në vitin 2018, kantoni i Zugut kishte të ardhurat mesatare më të larta prej 67,800. Gjysma e të gjitha familjeve kanë më shumë dhe gjysma tjetër më pak të ardhura se mesatarja.

Valais ka të ardhurat më të ulëta me 42,000 CHF, kurse në Ticino është 44,500 CHF.

Industritë me paga të larta në Zug

Sa i takon Zugut ka të bëjë me strukturën ekonomike. “Në dallim nga Valais, në Zug ka shumë sektorë me paga të larta. Aty janë të vendosura shumë kompani financiare dhe studio ligjore”, shpjegon Merino. Kësaj i shtohen taksat e ulëta në Zug, të cilat tërheqin shumë të pasurit.

Këto dallime ka të ngjarë të përkeqësojnë pandeminë. Derisa sektorët e mikpritjes dhe turizmit janë goditur rëndë nga kriza, sektori financiar është goditur më pak. “Kjo çon në efekte të ndryshme në të ardhurat nga kantoni në kanton”, shtoi Merino.

Më shumë milionerë

Jo vetëm të ardhurat janë rritur në këtë vend. Gjithashtu ka më shumë familje me pasuri deri në miliona. Midis 2007 dhe 2018, numri u rrit me 53 për qind në më shumë se 330,000 familje. Kjo do të thotë se 6.2 për qind e të gjitha familjeve zvicerane janë milionerë.

Shumica e super të pasurve mund të gjenden në kantonin Zug me një përqindje prej 13.4 për qind. Po ashtu ka shumë familje me pasuri milionëshe në kantonet Schëyz, Nidëalden dhe Cyrih.

Llogaritja vjetore

Bank Cler analizon të ardhurat neto zvicerane çdo vit së bashku me institutin e kërkimeve ekonomike BAK Economics.

Të dhënat nga Administrata Federale e Taksave shërbejnë si bazë. Duhen disa vite që mbledhja e taksave të përfundojë për të gjitha kantonet dhe familjet dhe që të gjitha shifrat të jenë të disponueshme, prandaj, informacioni i vitit 2018 janë të dhënat më aktuale.

Të ardhurat neto përfshijnë, të ardhurat nga letrat me vlerë dhe pasuritë e paluajtshme, si dhe pagat, pensionet dhe alimentacionin. Shpenzimet mjekësore ose donacionet bamirëse zbriten, për shembull, siç mund të tregohet në deklaratën tatimore. /albora.ch/

Marketing