Kërkuesit nga Empa dhe Universiteti i Gjenevës kanë llogaritur se zvogëlimi i varësisë së Zvicrës nga vendet e huaja do të kërkonte dhjetë herë më shumë energji fotovoltaike dhe 120 herë më shumë energji ere.

Marketing

Më shumë pompa nxehtësie në ndërtesa, më shumë makina elektrike në rrugë, këto prirje, të cilat i përgjigjen strategjisë së Zvicrës për të arritur neutralitetin e klimës deri në vitin 2050, do të rrisin kërkesën për energji elektrike në Zvicër.

Por sot, Zvicra varet nga importet nga vendet fqinjë, të cilat llogariten për 11% të konsumit të saj, raporton lematin, përcjellë albora.ch.

Aktualisht, elektriciteti i importuar në Zvicër vjen kryesisht nga centralet e gazit apo qymyrit, të cilat janë përgjegjëse për rreth 25% të të gjitha emetimeve të gazit serrë në Evropë.

Ndërsa në Zvicër, rryma vjen kryesisht nga hidraulikët dhe bërthamore, teknologjitë me një gjurmë të ulët karboni.

Sipas kërkuesve, elektriciteti i prodhuar në Zvicër prodhon 40 g ekuivalent CO2 për kilovat-orë. Por mesatarja e të gjithë përzierjes elektrike zvicerane duke përfshirë importet është rreth 108 g.

“Në orët e pikut, mund të jetë deri në 600 g”, sipas Martin Rüdisüli të Laboratorit Federal për Testimin dhe Kërkimin e Materialeve (Empa).
Prandaj elektriciteti i importuar është shumë ndotës./albora

Marketing