Rreth 300 infermierë largohen çdo muaj nga profesioni. Me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Infermierisë që shënohet sot, shoqata e degës bën thirrje për marrjen e masave të menjëhershme për frenimin e kësaj tendence.

Marketing

Në tremujorin e parë të këtij viti, rreth një mijë vende më shumë ishin të lira se në tremujorin e katërt të 2021, shkruan sot Shoqata Zvicerane e Infermierëve (ASI). Praktika tregon gjithashtu se situata po përshkallëzohet, tha për Keystone-ATS drejtoresha e ASI, Yvonne Ribi. Për t’i dhënë fund eksodit, organizata kërkon që kantonet të reagojnë menjëherë me ulje të orarit të punës, me shtesa dhe me kompensim të kohës së punës.

“Natyrisht në shumë kantone mungon vullneti politik dhe njohuria se nevojiten urgjentisht përmirësime”, thotë Ribi në deklaratë, sipas së cilës është e rrezikshme të presësh vendime nga Konfederata. Kompanitë individuale japin një shembull të mirë, ndërsa të tjerat e kanë të vështirë të kryejnë detyrat e tyre: pavijonet janë të mbyllura ose sallat e operacionit nuk përdoren për shkak të mungesës së stafit përkujdesës.

Në 28 nëntor 2021, populli miratoi në qendrat e votimit nismën “Për kujdes të fortë infermieror”. Në janar, Këshilli Federal vendosi të zbatojë tekstin në dy faza: masat në lidhje me trajnimin dhe faturimin e drejtpërdrejtë – d.m.th. mundësia që infermierët të faturojnë disa përfitime drejtpërdrejt në sigurimin shëndetësor – do të futen shpejt pa një konsultim të ri. Nga ana tjetër, ato që kanë të bëjnë me kushtet e punës dhe shpërblimin e shërbimeve do të kërkojnë më shumë kohë./albora.ch/

Marketing