Marketing

Për shkak të mosmarrëveshjeve mbi mbrojtjen e të dhënave, Mark Zuckerberg paralajmëron një mbyllje të Facebook dhe Instagram në gjithë Evropën.

Kompanitë evropiane po ‘dridhen’ nga pasojat. Megjithatë, siç ndodh shpesh, ekziston një rregull i veçantë për Zvicrën.

Një lajm i keq për 309 milionë përdorues të Facebook-ut dhe 130 milionë përdoruesve të Instagramit në Evropë. Kompania mëmë e Facebook-ut, Meta, së shpejti mund të heqë nga priza evropianët! Shefi i kompanisë Mark Zuckerberg paralajmëron për këtë në raportin meta-vjetor të publikuar së fundmi.

Por pse do të tërhiqej Zuckerberg nga tregu i tij më i madh?

Faji është tek një mosmarrëveshje mbi të dhënat e përdoruesit. Të dhënat nga përdoruesit evropianë të Facebook dhe Instagram po transmetohen aktualisht në SHBA, ku ruhen dhe përpunohen në serverët amerikanë. Ndër të tjera, Meta ofron reklama të personalizuara. Kushdo që kërkon në google pushimet në malet zvicerane do të marrë tashmë reklama të personalizuara për hotelet malore zvicerane në Facebook dhe Instagram. Për perandorinë online të Zuckerberg, reklamimi i personalizuar është thelbësor për të fituar para.

Është pikërisht ky reklamim i personalizuar që mund të pengohet nga qasja më e rreptë e BE-së për mbrojtjen e të dhënave.

Reklamimi i personalizuar rregullohet nga e ashtuquajtura mburoja e mbrojtjes së të dhënave BE-SHBA. Megjithatë, Gjykata Evropiane e Drejtësisë (GJED) e shpalli të pavlefshme këtë mburojë mbrojtëse në verën e vitit 2020. Privacy Shield rregullon, ndër të tjera, shkëmbimin e të dhënave ndërmjet serverëve evropianë dhe amerikanë. Sipas gjykimit, kjo nuk është e mjaftueshme. Për shembull, FBI, CIA dhe autoritete të tjera amerikane mund të kenë akses në të dhënat e përdoruesve evropianë në serverët amerikanë, edhe pa dyshim konkret për një krim.

Rregullore speciale për Zvicrën

Zuckerberg paralajmëron në raportin aktual meta se nëse nuk gjendet asnjë rregullore pasardhëse e Privacy Shield që do të vazhdojë të mundësojë shkëmbimin e të dhënave, atëherë Facebook dhe Instagram në Evropë do të ishin në prag të kolapsit.

Për Metën ekzistonte rreziku për procese gjyqësore dhe gjoba të mundshme. Nuk është paralajmërimi i parë i tillë. Meta mohoi menjëherë se BE-ja do të kërcënohej me tërheqje. Përkundrazi, është një paralajmërim i rreziqeve që vijnë nga mosmarrëveshjet për mbrojtjen e të dhënave.

Megjithatë, BE-ja dhe Meta janë ende duke punuar për një zgjidhje pasuese të Mburojës së Privatësisë. Marrëveshja mes BE-së dhe SHBA-së nuk vlen gjithsesi për Zvicrën. Pra, a mund të bëhet Zvicra një ishull i vetmuar në Facebook brenda Evropës? Mezi. Mburoja e mbrojtjes së të dhënave Zvicër-SHBA zbatohet në këtë vend. Përmbajtja e tij bazohet në rregulloren e BE-së.

Pas vendimit të GJED-së, zyrtari zviceran i mbrojtjes së të dhënave njoftoi menjëherë se mburoja e mbrojtjes së të dhënave Zvicerane-SHBA nuk ishte më e mjaftueshme. Megjithatë, zyrtarisht është ende në fuqi.

“E frikshme varësia nga Facebook”

Është jashtëzakonisht e pamundur që Facebook dhe Instagram në të vërtetë të mbyllen në Evropë së shpejti. Të dyja palët varen nga një bashkëpunim: Meta për të ardhurat nga reklamat nga Evropa.

Fakti që Facebook dhe Instagram ishin jashtë funksionit për disa orë në tetorin e kaluar e bëri të qartë këtë dhe kompanitë zvicerane u ankuan në atë kohë se ndërprerja prej gjashtë orësh u kishte kushtuar shumë para.

“Varësia e kompanisë sonë nga Facebook është e frikshme”, tha bashkëthemeluesi i Nikin, Nicholas Hänny (29) për Blick në atë kohë.

Për labelin e qëndrueshëm të modës zvicerane, 80 për qind e shpenzimeve të reklamave janë në Facebook.

Tiktok në rritje

Megjithatë, autoritetet e BE-së nuk janë të vetmet që po prishin biznesin e reklamave të Zuckerberg. Prodhuesi i iPhone, Apple po shtrëngon gjithashtu vidhat në reklamat e personalizuara në pajisjet e tij, duke e bërë jetën të vështirë për Facebook dhe Co.

Ofruesve të aplikacioneve u është dashur të pyesin përdoruesit e iPhone që nga viti i kaluar nëse mund të gjurmojnë sjelljen e tyre nëpër shërbime dhe uebsajte të ndryshme për qëllime reklamimi. Kushdo që e refuzon këtë do të marrë reklama më pak të përshtatura.

Për më tepër, gjithnjë e më shumë përdorues të mediave sociale po migrojnë në platformën kineze të videove Tiktok. Prandaj, Mark Zuckerberg duhej të raportonte rënien e numrave të përdoruesve për herë të parë në historinë e kompanisë javën e kaluar. Kjo shkaktoi një lëkundje në bursa, Meta humbi përkohësisht 20 për qind të vlerës së saj./albora.ch/

Marketing