Një shumicë e qartë të dielën mbështeti lëvizjen nga pëlqimi i qartë në atë të supozuar, një ndryshim që mbështetësit thonë se do të rrisë normat e dhurimit të organeve dhe do të shpëtojë jetë.

Marketing

Rreth 60.2% ranë dakord me ligjin e rishikuar, një rezultat që krahasohej pothuajse saktësisht me sondazhet e opinionit në javët e fundit. Miratimi ishte dërrmues në jug dhe perëndim të vendit frëngjishtfolës. Katër kantone më të vogla gjermanishtfolëse votuan kundër, transmeton swissinfo.ch.

Si rezultat, modeli aktual i zgjedhjes së dhurimit të organeve do të ndryshohet: tani e tutje, nëse nuk hiqni dorë nga dhurimi gjatë jetës tuaj, do të supozohet se keni qenë në favor – megjithëse anëtarët e familjes do të konsultohen ende në rastet e dyshimit.

Rezultati është një “po për jetën”, tha Franz Immer, drejtor i fondacionit Swisstransplant, të dielën. Immer tha se ndryshimi do të rriste shanset e 1,400 njerëzve në listat e pritjes së organeve dhe shpresojmë të shpëtojë jetë; 72 persona vdiqën teksa prisnin një transplant vitin e kaluar.

Rezultati është gjithashtu një fitore për qeverinë dhe shumicën e parlamentit , i cili miratoi amendamentin vitin e kaluar si një alternativë ndaj një nisme të gjerë të njerëzve (shih kutinë), përpara se kundërshtarët të mblidhnin nënshkrime për të detyruar një referendum.

Përgjatë një fushate mjaft të heshtur, qeveria vuri në dukje vende të tjera evropiane ku normat e dhurimit të organeve janë më të larta dhe që tashmë kanë sisteme të heqjes dorë – megjithëse ata pranuan se studimet nuk kanë gjetur një efekt të drejtpërdrejtë shkakësor.

Në një konferencë shtypi në Bernë të dielën, Ministri i Brendshëm Alain Berset tha se rezultati “konfirmoi qëndrimin pozitiv që [autoritetet] kishin ndjerë gjithmonë në mesin e popullatës zvicerane kur bëhet fjalë për dhurimin e organeve”.

Megjithatë, Berset shtoi se ndryshimet shënuan “jo një revolucion, por një evolucion” – anëtarët e familjes do të jenë ende të lidhur ngushtë me vendime të vështira, tha ai. Dhe nëse nuk gjenden anëtarë të familjes, nuk do të merren organe.

Ndryshimi radikal

Megjithatë, kundërshtarët kishin argumentuar se ndryshimi ishte thelbësor, veçanërisht në mënyrën se si ai ndikon në marrëdhëniet midis shtetit dhe qytetarit. Njerëzit tani do të duhet të zgjedhin për t’u garantuar e drejta e tyre kushtetuese për integritet fizik, thanë ata.

“Është e turpshme që në një shtet të bazuar në ligjin e sundimit, duhet t’i rezistosh në mënyrë aktive faktit që kur të vdesësh, mund të të nxirren organet,” tha të dielën Verena Herzog e Partisë Popullore të krahut të djathtë, i vetmi grup politik kryesor. për të kundërshtuar ligjin.

Herzog shtoi se fushata kishte qenë “shumë emocionale”. Kjo ankesë u ngrit disa herë gjatë fushatës nga komisioni i referendumit, i cili u ankua se pala po mbështetej shumë në dëshmitë e pacientëve të transplantuar dhe jo në fakte objektive për rritjen e donacioneve.

Marketing