Negociatat vazhdojnë për ndalimin e makinave me naftë nga viti 2035.

Marketing

Nënkryetari i Komisionit Evropian, Frans Timmermans, njoftoi se Gjermania dhe BE-ja kanë arritur një marrëveshje për përdorimin e ardhshëm të karburanteve sintetike.

“Tani do të punojmë që rregullat e CO2 të miratohen për rregullimin e makinave të pasagjerëve sa më shpejt të jetë e mundur”, shpjegoi ai, duke shtuar se “Komisioni do të ndjekë masat ligjore të nevojshme për të zbatuar Recitalin 11”.

Ministri gjerman i Transportit Volker Wissing shkroi në Twitter se është hapur rruga për regjistrimin e automjeteve me motorë me djegie të brendshme që përdorin vetëm karburante neutrale ndaj klimës edhe pas vitit 2035.

“Ne sigurojmë mundësi për Evropën duke ruajtur opsione të rëndësishme për lëvizjen neutrale ndaj klimës dhe të përballueshme,” tha Wissing.

Një propozim fillestar nga vendet anëtare të Bashkimit Evropian për standardet e reja të emetimit të dioksidit të karbonit për makinat ishte shtyrë pikërisht për shkak të kundërshtimit të Gjermanisë.

BE-ja donte të ndalonte shitjen e të gjitha makinave të reja me motor me djegie nga viti 2035.

Gjermania në vend të kësaj kishte kërkuar një përjashtim për makinat që djegin e-karburantet, duke argumentuar se karburante të tilla mund të prodhohen duke përdorur energji të rinovueshme dhe karbon të kapur nga ajri, në mënyrë që të mos lëshojnë emetime të mëtejshme në atmosferë.

Wissing tha se hapat konkretë proceduralë ishin rënë dakord dhe një afat specifik ishte bërë i detyrueshëm.

“Ne duam që procesi të përfundojë deri në vjeshtën e vitit 2024”, shtoi ai.

Marrëveshja pjesërisht ishte transmetuar një ditë më parë nga Olaf Scholz.

“E di që gazetaria është gjithashtu pjesë e argëtimit dhe se nuk ju pëlqen të na shihni të arrijmë një marrëveshje, por ne do të gjejmë një marrëveshje” me BE-në për e-karburantet, tha kancelari gjerman në fund të Eurosamitit, duke iu përgjigjur një pyetjeje mbi bisedimet me Brukselin për të përfshirë e-karburantet në tekstin mbi ndalimin e motorëve me djegie të brendshme në 2035.

Marketing