Duke qenë se janë mbajtur statistikat, asnjëherë më parë nuk janë regjistruar kaq shumë krime të rënda të dhunshme sa vitin e kaluar. Është rritur edhe krimi dixhital, ndërsa delikuenca e të miturve ka rënë, shkruan 20min transmeton Albora.ch.

Marketing

Enti Federal i Statistikave prezantoi të hënën statistikat e krimit për vitin 2022. Rritja e dëmtimeve të rënda trupore, përdhunimeve, vjedhjeve dhe krimit dixhital. Megjithatë, dhuna tek të rinjtë ka rënë. Dhuna është rritur në disa kantone.

Krime të rënda të dhunshme

Në vitin 2022, në polici u raportuan 1942 krime të rënda të dhunshme. Kjo paraqet një rritje prej 16.6 për qind dhe është shifra më e lartë që nga prezantimi i statistikave në vitin 2009. Numri i përdhunimeve u rrit me 14.5 për qind dhe arriti në 867 raste. Gjithashtu, janë regjistruar 762 lëndime të rënda, që është 17,2 për qind më shumë se një vit më parë.

Vjedhjet

Sipas Zyrës Federale të Statistikave (FSO) , numri i vjedhjeve dhe vjedhjeve u rrit me 14.6 për qind vitin e kaluar dhe arriti një nivel të ngjashëm me atë para pandemisë. Për herë të parë që nga viti 2012, kjo vlerë është rritur.

Format e tjera të vjedhjeve janë rritur gjithashtu – ka pasur 20,6 për qind më shumë vjedhje xhepash dhe 17,4 për qind më shumë vjedhje nga makina se në vitin 2021. Janë raportuar të vjedhura 46,385 automjete, që është 15,9 për qind më shumë se një vit më parë. 

Krimi dixhital

“Në vitin 2022 janë regjistruar 33,345 krime me të ashtuquajturin komponent dixhital, që korrespondon me një rritje prej 9,9 për qind”, sipas FSO. Shumica e tyre janë krime kibernetike. Rastet e phishing janë rritur veçanërisht fuqishëm – domethënë me plot 84.8 për qind.

“Rastet e mallrave të paguara në platformat e klasifikuara që nuk dorëzohen, ose keqpërdorimi i sistemeve të pagesave në internet ose identiteti i dikujt tjetër për qëllime mashtruese” janë rritur më shpesh.

Krimi sipas grupmoshave

86.693 persona ishin regjistruar në polici për shkelje të kodit penal. 12,2 për qind e tyre janë të mitur, 15,4 për qind janë të rinj të moshës 18 deri në 24 vjeç dhe 72,4 për qind janë më të vjetër se 24. Numri i të miturve është ulur me 3,1 për qind krahasuar me një vit më parë dhe është rritur me 2,1 për qind për të rinjtë. të rriturit dhe 7.7 për qind për të rriturit.

Albora.ch

Marketing