Presioni i lartë i gjakut mund të shkaktojë sulm në zemër dhe në tru, dy nga gjendjet më vdekjeprurëse.

Marketing

Matja e presionit të gjakut është një nga testet e shpejta dhe të thjeshta dhe përveçse kryhet nga mjekët, njerëzit mund ta kryejnë lehtësisht edhe në shtëpitë e tyre, transmeton Klankosova.tv.

Ndryshe nga praktika e vendosur, shkencëtarët britanikë kohët e fundit arritën në përfundimin se presioni i gjakut duhet të matet në të dy krahët.

Një studim i më shumë se 50 mijë të rriturve analizoi ndryshimin midis matjeve të presionit të gjakut në të dy krahët dhe matjeve të presionit të gjakut vetëm në njërin krah.

Udhëheqësi i hulumtimit, dr. Christopher Clark, nga Universiteti i Exeter, Devon, tha: “Presioni i lartë i gjakut është një problem global dhe trajtimi i dobët mund të jetë fatal. Dështimi për të matur presionin e gjakut në të dy krahët dhe për të përdorur lexime më të larta jo vetëm që do të rezultojë në nëndiagnozën dhe trajtimin e presionit të lartë të gjakut, por edhe nënvlerësimin e rrezikut për miliona njerëz përreth. Është e pamundur të parashikohet se cili krah është optimal për matjen e presionit të gjakut, sepse disa njerëz kanë një lexim më të lartë në dorën e majtë në krahasim me të djathtën, dhe e kundërta është gjithashtu e vërtetë”

Studimi është publikuar në revistën mjekësore Hypertension.

Vetëm rreth gjysma e mjekëve bëjnë matjet e presionit të gjakut në të dy krahët, zakonisht për shkak të kufizimeve kohore në klinika apo spitale dhe mbipopullimit, thonë ekspertët, transmeton Klankosova.tv.

Marketing