Në përgjithësi, zviceranët janë shumë pragmatikë dhe racionalë, por, si njerëzit kudo, ata ndonjëherë besojnë në gjëra vërtet të çuditshme – dhe jo vetëm në Halloween.

Marketing

Disa besime dhe bestytni janë të njëjta si në vendet e tjera dhe kanë zënë vend në të gjitha rajonet gjuhësore të Zvicrës – për shembull, frika nga numri 13 ose nga macet e zeza që kalojnë rrugën para jush – ndërsa të tjerat rrjedhin nga zakonet lokale.

Ja disa prej tyre.

Hap (në) atë

Jo çuditërisht, një nga bestytnitë që ka zënë rrënjë pothuajse kudo në Zvicër ka të bëjë me lopët.

Më konkretisht, shumë njerëz besojnë se nëse futeni aksidentalisht në plehun e lopës (jo se dikush do ta bënte me qëllim), do të fitoni para.

Kjo është një gjë e mirë, sepse do t’ju duhet për të blerë një palë këpucë të reja.

Djalli jeton në Alpe

Në kufirin e kantoneve Vaud dhe Valais, qëndron akullnaja Les Diablerets, që në frëngjisht do të thotë vendbanimet e djajve. Shumë njerëz besojnë se është quajtur kështu sipas shpirtrave të këqij që enden – dhe ndoshta ende enden – atje.

Megjithatë, zviceranët kanë përvetësuar një qëndrim…“djall-ma-kujdes” për këtë legjendë; në fund të fundit, Les Diablerets është një nga zonat më të njohura të skive në të dy kantonet, kështu që në ferr me bestytnitë.

Hedhja e një magjie

Shtrigat kanë një rol të spikatur në bestytnitë, veçanërisht në pjesën zvicerane-gjermane, ku ato quhen “heksen”.

Nëse doni të dini nëse dikush është shtrigë, duhet ta lëpini në ballë. Nëse ka shije të kripur, që tregon se personi është me të vërtetë një shtrigë ose një magjistar, duhet të nxitoni në një kishë dhe të grumbulloni pluhur nga tre këndvështrime. Pastaj merrni tre lloje të ndryshme druri dhe ndizni për të “tymosur” shtrigën.

Më shumë shtriga…dhe lopë

Besohet se magjistarët mund t’i bëjnë magjitë e tyre të gjitha krijesat e mëdha dhe të vogla, përfshirë bagëtinë.

Nëse kjo ndodh me një dem tuajin, vizatoni një kryq brenda dhe jashtë hambarit, ndizni një zjarr dhe hidhni lule nga oborri i kishës për të shmangur magjinë.

Dhe nëse aksidentalisht futeni në pleh gjatë daljes nga hambari, aq më mirë!

Polemika “13”.

Kur bëhet fjalë për numrin 13, në Zvicër mbizotërojnë tre pikëpamje të kundërta.

Dikush pohon se është i pafat dhe duhet shmangur me çdo kusht. Midis tyre janë linja ajrore SWISS, e cila nuk ka rreshtin 13 në asnjë prej avionëve të saj, dhe një tjetër është Spitali Universitar në Cyrih, i cili nuk ka dhomën numër 13.

Në kampin kundërshtar është kazinoja në St. Moritz, ku 13 festohet si një numër me fat. Në datën 13 të çdo muaji, vizitorët kanë mundësinë të marrin pjesë në një lotari në orën 12:13 dhe mundësisht të marrin një çmim kryesor.

Pastaj është një grup i tretë në Zvicër – ata që nuk kujdesen aspak për numrin 13. Në fakt, thashethemet thonë se ata duan të nisin një referendum për të zhdukur numrin 13 njëherë e përgjithmonë.

Mbjell nje peme

Natyrisht, jo të gjitha besëtytnitë lidhen me fatin e keq. Një nga të mirat lidhet me një traditë dasme.

Disa të porsamartuar në Zvicër mbjellin një pemë jashtë shtëpisë së tyre për të bekuar bashkimin e tyre dhe për të sjellë fat dhe pjellori në martesë.

Bukuritë e fatit

Në disa pjesë të vendit, një derr shihet si një simbol i fatit të mirë, veçanërisht në Vitin e Ri, kur njerëzit u ofrojnë miqve dhe të dashurve të tyre derra marzipan si dhurata për Vitin e Ri.

Ky besim daton në mesjetë, kur posedimi i shumë derrave ishte një shenjë e pasurisë dhe prosperitetit.

Nuk ka asnjë hulumtim për të treguar nëse kjo metodë është më efektive sesa futja në plehrat e lopës.

Mund të jetë thjesht një çështje fati./albora.ch/

Marketing