Shqiptarët janë ndër prindërit më të shumtë në numër, nga të huajt në Britaninë e Madhe. Më shumë se 3,000 foshnja lindën në Britaninë e Madhe, vitin e kaluar nga nëna nga Shqipëria. Kjo shifër është publikuar nga Zyra për Statistikat Kombëtare ( ONS ).

Marketing

Por shifrat kanë ngritur pikëpyetje për madhësinë e vërtetë të popullsisë shqiptare në Britaninë e Madhe, e cila sipas shifrave zyrtare është më pak se 50,000.

Kjo vjen pasi një raport tronditës i zbuluar në The Mail të dielën zbuloi se katër në dhjetë emigrantë që kalonin Kanalin me gomone ishin nga Shqipëria, shumë më tepër se ata që ikin nga lufta ose persekutimi në Afganistan apo Siri .

“Shqipëria u zhvendos për herë të parë në dhjetë vendet më të shumta të lindjes si për nënat jo të lindura në Mbretërinë e Bashkuar, ashtu edhe për baballarët jo të lindur në Mbretërinë e Bashkuar,” tha ONS.

Ndër nënat, Shqipëria u bë vendi i dhjetë me numrin më të lartë të lindjeve, nga vendi i 41-të i një dekade më parë.

Dhe midis baballarëve u bë vendi i tetë më i zakonshëm, nga vendi i 36-të një dekadë më parë.

Ish-ministri i Zyrës së Brendshme Sir John Hayes tha: “Është e çuditshme që duhet të ketë kaq shumë foshnje të lindura këtu nga prindër shqiptarë, duke pasur parasysh statistikat zyrtare për numrin e tyre. Mbetet duke pyetur nëse një numër i madh i shqiptarëve janë këtu ilegalisht ose nëse atyre u jepen viza me ndonjë mjet tjetër, dhe nëse po pse.’

Shifrat e ONS për vitin 2019 vlerësuan se kishte vetëm 47,000 shqiptarë në MB – duke i bërë ata kombësinë e 46-të më të zakonshme të lindur jashtë shtetit – nga të cilët 22,000 ishin femra.

Peter Walsh i Observatorit të Migracionit në Universitetin e Oksfordit tha: ‘Të dhënat e disponueshme të imigracionit nuk japin një shpjegim të qartë se pse Shqipëria është zhvendosur për herë të parë në dhjetë vendet e para më të zakonshme të lindjes për prindërit emigrantë.

‘Shpjegimet e mundshme për këtë përfshijnë vlerësimin e popullsisë së ONS që është shumë i ulët ose që shqiptarët kanë më shumë gjasa të jenë në moshë riprodhuese dhe si rrjedhim të kenë më shumë fëmijë.’ /abcnews.al/

Marketing