Këtë javë, në sfondin e luftës në Ukrainë, qeveria federale e Zvicrës parashtroi një sërë opsionesh për reformën e shërbimit ushtarak të Zvicrës.

Marketing

Deri në vitin 2024, qeveria synon të ketë një plan reformash, i cili mund të zgjasë shërbimin e detyrueshëm për gratë. Puna për projektin filloi shumë përpara luftës në Ukrainë, shkruan lenews.

Shtytës kryesor i reformës është mungesa e njerëzve në shërbimin ushtarak të Zvicrës. Më 4 mars 2022, Këshilli Federal përcaktoi një sërë opsionesh për reformimin e sistemit aktual.

Aktualisht, nga burrat zviceranë kërkohet të shërbejnë në ushtrinë e Zvicrës. Ka disa përjashtime, si p.sh. për ata që janë me aftësi të kufizuara dhe mundësia në disa raste për të kryer shërbimin civil në vend të tyre. Nuk është detyrim për gratë zvicerane që të shërbejnë. Gratë mund të dalin vullnetare, sado pak të jenë.

Sipas qeverisë, deri në fund të dekadës sistemi aktual nuk do të ketë më shumë se 140,000 personel ushtarak të nevojshëm për të mbrojtur kombin nëse lind nevoja. Si pasojë diçka duhet bërë për të siguruar që ka mjaft njerëz të trajnuar mjaftueshëm.

Këtë javë, qeveria parashtroi disa variante reformash me titull: shërbimi i detyrueshëm i sigurisë kombëtare, shërbimi i detyrueshëm sipas nevojave, shërbimi i detyrueshëm për qytetarët dhe shërbimi i detyrueshëm për qytetarët me zgjedhjen e llojit të shërbimit.

Diskutimet politike mbi këtë temë janë të ndryshme. Disa janë kundër detyrimit të grave për të shërbyer. /albora.ch/

Lexo edhe:

Marketing