Pallatet, jahtet dhe vreshtat që supozohet se i janë dhënë Presidentit rus Vladimir Putin nga miqtë dhe oligarkët, thuhet se mund të lidhen sot me atë që duket të jetë një rrjet informal që mban më shumë se 4.5 miliardë dollarë pasuri.

Marketing

Gjurma dixhitale duket se sugjeron se një numër i shtëpive të pushimit dhe aseteve të tjera që supozohet se janë përdorur nga presidenti rus, të cilat sipas të dhënave në dispozicion u përkasin ose ishin në pronësi të individëve, kompanive dhe organizatave bamirëse, janë të lidhura me një emër të përbashkët domeni emaili. – LLCInvest .ru.

Një video e një shkëmbimi e-mail të rrjedhur nga shtatori i kaluar sugjeron që drejtorët dhe administratorët e lidhur me disa nga entitetet e veçanta që mbajnë dhe menaxhojnë këto asete kanë diskutuar çështjet e përditshme të biznesit sikur të ishin pjesë e një organizate.

Një ekspert për luftën kundër korrupsionit në Rusi, i cili kërkoi të fliste në mënyrë anonime, tha se gjetjet ngritën pikëpyetje nëse ekziston një nivel i “menaxhimit të përbashkët”, raporton Guardian.

“LLCInvest më së shumti i ngjan një kooperativë, pra një shoqate në të cilën anëtarët e saj mund të shkëmbejnë përfitime dhe pronë”, sugjerojnë ata.

Për gati dy dekada, Putini është akuzuar për grumbullimin e pasurive të mëdha në fshehtësi përmes përfaqësuesve të tij, të nxitur nga një seri zbulimesh për pasurinë e më të afërmve të tij gjatë rrjedhjes së informacionit, siç janë letrat e Pandorës.

Dhjetë vjet më parë, biznesmeni Sergei Kolesnikov pretendoi se ai qëndronte pas skemës që i mundësoi një grupi oligarkësh kryesorë rusë të bashkonin miliarda rubla në një lloj “fondi investimi” në favor të Putinit, i cili në atë kohë ishte kryeministër. Pretendimet u refuzuan dhe Kolesnikov u largua nga Rusia.

Muajin e kaluar, qeveria britanike krahasoi “mënyrën e pasur të jetesës” të Putinit me të dhënat zyrtare ruse “duke përmendur pasuri modeste”, duke përfshirë një apartament të vogël në Shën Petersburg, dy makina të epokës sovjetike, një rimorkio dhe një garazh të vogël.

Pas një hetimi njëvjeçar, Projekti i Raportimit të Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit (OCCRP) dhe faqja e lajmeve në gjuhën ruse Medusa kanë identifikuar 86 kompani dhe organizata jofitimprurëse, përfaqësuesit e të cilave përdorin emrin e përbashkët të domenit LLCInvest në emailet e tyre të biznesit.

Sipas hetimit, fondet që lidhen me organizatat ose strukturat e korporatave rreth tyre në të cilat duket se domeni i postës elektronike LLCInvest.ru ishte në përdorim, përfshijnë:

Pallati në Detin e Zi vlen një miliard paund dhe për të cilin Alexei Navalny pretendonte se ishte ndërtuar për përdorim personal të Putinit. Miliarderi Arkady Rothenberg, i cili është nën sanksionet e BE-së dhe SHBA-së, ka marrë pronësinë e pronës. Të dhënat e korporatave të mbajtura nga baza e të dhënave Spark në Rusi që prej qershorit, thonë se prona i përket kompanisë Kompleks, kompania mëmë e së cilës është e lidhur me kompaninë Binom. Deri në korrik të vitit të kaluar, duket se drejtori i kompanisë Binom kishte një domen të regjistruar të emailit LLCInvest.ru.

Vreshtat rreth pallatit në Detin e Zi . Navalny pretendoi se vreshtat ishin hobi i Putinit që doli jashtë kontrollit. Vreshtat përreth pallatit i përkasin një organizate jofitimprurëse të themeluar nga dy bashkëpunëtorë të Putinit, Genadi Timchenko dhe Vladimir Kolbin, të cilët janë gjithashtu nën sanksione. Colbin dhe të tjerët duket se kanë llogari të emailit LLCInvest.ru.

Vendpushimi i skive “Igor” në rajonin e Leningradit, ku u mbajt dasma e vajzës së Putinit në vitin 2013. Sipas regjistrit të tokës, ajo është në pronësi të kompanisë Ozon, në të cilën Yuri Kovalchuk, miku i Putinit dhe presidenti i Bankës së Rusisë, kishte pjesën më të madhe dhe ai është gjithashtu nën sanksione.

Vilë në veri të Shën Petersburgut, e njohur ndër vendasit si “dacha e Putinit “. Villa Selgren ishte në pronësi të Oleg Rudnov, mikut të fëmijërisë së Putinit, dhe u trashëgua nga djali i tij Sergei Rudnov, përmes kompanisë Sever.

Një ndërtesë me pemë në veri të Shën Petersburgut e njohur si Kasolle e Peshkatarit . Emailet e rrjedhura nga kompania e ndërtimit sugjerojnë se tre kompani të ndryshme që përdorin emrin e domenit zotëronin parcela të ndryshme toke përreth kompleksit, ndërsa një ent i katërt LLCInvest – një organizatë jofitimprurëse e quajtur Reviving Maritime Traditions – menaxhoi ndërtimin. I njëjti fondacion, i cili kohët e fundit u gjend nën sanksione, zotëron dy jahte që Ministria e Financave të SHBA-së i lidh me Vladimir Putin.

Asetet prej 4.5 miliardë dollarësh të mbajtura nga subjektet LLCInvest përfshijnë depozita të mëdha në para. Dy fondacione jofitimprurëse, të bashkëthemeluara nga Timchenko dhe Kolbin, kanë fonde të konsiderueshme në dispozicion të tyre. Zhvillimi i iniciativave agrare kishte 303 milionë dollarë në llogarinë e saj të depozitave në fund të vitit 2020, ndërkohë që zhvillimi i një tregu investimi efiçent mbante më shumë se 357 milionë dollarë në depozita afatgjata dhe gati 89 milionë dollarë në depozita afatshkurtra në fundi i vitit 2020 .

LLCInvest nuk është një ofrues standard i postës elektronike i hapur për publikun si Yahoo, por një domen në një server në pronësi të Moskomsviaz, një kompani telekomunikacioni që ka lidhje të ngushta me Bankën e Rusisë. Kjo bankë cilësohet edhe si banka e Putinit, për shkak të rolit të saj në ekzekutimin e fundit të ofertave të liderit rus. Kremlini mohon çdo lidhje apo ndikim.

Zbulimi i domenit të përbashkët të postës elektronike u bë duke analizuar meta të dhënat e rrjedhura nga serveri i Moskomsviaz, i cili duket se tregon emrat e dërguesve dhe marrësve të e-mail LLCInvest.ru, subjektin dhe kohën e korrespondencës.

Nuk është e qartë se cili është qëllimi i shërbimit të përbashkët të postës elektronike apo motivimi për bashkëpunimin e dukshëm për stafin dhe statistikat. Nuk ka sugjerime që të gjithë përdoruesit e LLCInvest.ru të përfshihen në menaxhimin e aseteve që lidhen me raportet e Putinit.

Foto: Wikipedia

Marketing