Katër herë në vit, votuesve zviceranë u kërkohet të votojnë për propozimet e paraqitura nga të paktën 100,000 qytetarë të cilët duhet të nënshkruajnë në mbështetje.
Iniciativat popullore që nuk e arrijnë pengesën e 100,000 nënshkrimeve nuk arrijnë të arrijnë. Gjatë dekadave, numri i nismave popullore është rritur ndjeshëm. Që nga viti 2000, numri ka qenë mesatarisht më shumë se katër në vit.

Marketing

Arsyet e shumta janë paraqitur për të shpjeguar rritjen. Njëra është rritja e popullsisë. 100,000 nënshkrime përfaqësojnë 2% të elektoratit zviceran, transmeton albora.ch.

Një teori tjetër është se trendi reflekton një ndryshim në kulturën politike. Disa politikanë janë akuzuar se kanë përdorur votat popullore për të ndryshuar rrjedhën e vendimeve në parlament.

Raundi i fundit i votimit më 13 shkurt 2022 përfshiu dy nisma popullore dhe dy referendume fakultative.

Propozimet për të ndaluar testimin e kafshëve dhe për të ndaluar reklamimin e duhanit që mund të shihet nga të rinjtë ishin të dyja nisma popullore, ndërsa votat mbi planet e qeverisë për të hequr detyrimin e pullës së investimeve dhe për të mbështetur median zvicerane ishin të dyja referendume fakultative./albora.ch/

Marketing