Rreth 35 vullnetarë, duke përfshirë 3 shtetas zviceranë, kanë kontaktuar ambasadën e Ukrainës në Zvicër për t’iu bashkuar të luftës në Ukrainë, raporton lenews. Megjithatë, shtetasit zviceranë që përfshihen në një luftë të huaj rrezikojnë deri në tre vjet burg, transmeton albora.ch.

Marketing

Presidenti ukrainas, Volodymyr Zelensky, ka folur për një batalion prej 16,000 vullnetarësh të huaj dhe ka inkurajuar ata që janë të gatshëm të luftojnë të regjistrohen në ambasadat ukrainase. Një numër njerëzish në Mbretërinë e Bashkuar, Kanada, Japoni, Norvegji, Belgjikë dhe SHBA e kanë bërë tashmë këtë dhe janë në rrugën e tyre për në Ukrainë.

Megjithatë, shtetasve zviceranë u ndalohet ligjërisht të luftojnë në konfliktet e huaja. Sipas Florian Menzi, zëdhënës i departamentit të drejtësisë ushtarake, qytetarët zviceranë që iu përgjigjën thirrjes së Zelensky për të luftuar rrezikojnë tre vjet burg. Përveç kësaj, nuk ka rëndësi nëse njerëzit shërbejnë në ndihmë mjekësor ose mbështetës ose janë të përfshirë në luftime. Shërbimi në një ushtri të huaj është i ndaluar për të gjithë qytetarët zviceranë, tha ai.

Tre raste janë ngritur tashmë kundër njerëzve që ishin përfshirë në luftime në Ukrainë që nga viti 2014, sipas Menzi.

Tobias Vestner, një ekspert i ligjit ushtarak, mendon se është e drejtë që Zvicra i pengon qytetarët e saj të luftojnë si mercenarë. Aktiviteti mercenar dhe mbështetja aktive shtetërore e saj është shumë e rrezikshme, sipas ekspertit. Problemi është se është e pamundur të thuhet nëse një person është dërguar si pjesë e një njësie speciale komando apo nëse ata kanë shkuar me iniciativën e tyre. Nëse gjykohet se janë dërguar nga shteti, veprimet e tyre mund të konsiderohen si shpallje lufte. /albora.ch/

Lexo edhe:

Marketing