Për elitën ruse, bankat zvicerane kanë qenë prej kohësh një strehë e sigurt për pasurinë e tyre.

Marketing

Mirëpo, ka një rënie e vogël të aktiveve të përgjithshme ruse në bankat zvicerane, transmeton albora.ch.

Ashtu si qytetarët e pasur të shumë vendeve të tjera, oligarkët rusë kanë siguruar pjesë të aseteve të tyre në bankat zvicerane dhe institucione të tjera financiare për shumë vite, shkruan thelocal.

Edhe përkundër normave të ulëta të interesit dhe lëvizjeve drejt më shumë transparencës në sektorin financiar, Zvicra mbetet një destinacion tërheqës për ultra të pasurit, kryesisht për shkak të stabilitetit të gjatë politik dhe ekonomik të vendit.

Në fakt, sipas një studimi nga Deloitte të publikuar në tetor 2021, Zvicra është menaxheri më i madh i pasurisë në botë, duke menaxhuar 2.4 trilion në asete ndërkombëtare; Paratë ruse janë pjesë e pasurisë së përgjithshme.

Pse elita ruse tërhiqet nga Zvicra?

Siç është raportuar nga Neue Zürcher Zeitung (NZZ) më 2 mars, “Zvicra ka parë një rritje të fortë të klientëve të pasur nga Rusia në vitet e fundit”.

“Transfertat neto nga Rusia në Zvicër të bëra nga banorët e taksave private, në 2020 arritën në nivelin më të lartë të pesë viteve”, sipas Ambasadës Zvicerane në Moskë në vitin 2021, siç raportohet nga NZZ.

“Arsyet kryesore për këto flukse përfshinin sigurinë juridike, stabilitetin dhe neutralitetin e Zvicrës”.

Sektori financiar i Rusisë, nga ana tjetër, “ka një histori kontestuese që ka çuar në shumë mosbesim për bankat në mesin e popullsisë vendase”, sipas faqes së internetit për shtetasit e huaj të Rusisë.

Cilët janë klientët kryesorë rusë të bankave zvicerane?

Një pjesë e konsiderueshme e parave të grumbulluara në bankat zvicerane u përkasin oligarkëve që besohet se kanë lidhje të ngushtë me presidentin rus Vladimir Putin.

Zvicra ka ndjekur shembullin e BE-së në ngrirjen e aseteve të qindra këtyre oligarkëve si pjesë e sanksioneve kundër Rusisë për pushtimin e Ukrainës.

Nga ana e saj, Shoqata Zvicerane e Bankierëve reagoi ndaj sanksioneve duke thënë se Rusia nuk ishte një treg “prioror” dhe përjashtoi nga radhët e saj filialet zvicerane të Gazprombank dhe Sberbank të Rusisë.

Megjithatë, kjo nuk është hera e parë që bankat zvicerane ngrijnë paratë ruse.

Në vitin 2013, prokurorët zviceranë ngrinë llogaritë bankare si pjesë e një hetimi të zgjeruar në një rast rus të pastrimit të parave të lidhura me avokatin Sergei Magnitsky, vdekja e të cilit në një burg rus shkaktoi një debat të ashpër midis Moskës dhe Uashingtonit.

Dhe në gusht 2018, Credit Suisse bllokoi afërsisht 5 miliardë franga të lidhura me Rusinë për të respektuar sanksionet e SHBA kundër Moskës. /albora.ch/

Marketing