Një familje prej gjashtë anëtarësh duhej të largohej nga Zvicra këtë vit. Para kësaj, prindërit luftuan me vite kundër dëbimit në Maqedoninë e Veriut, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell Albora.ch.

Marketing

Për vite me radhë, familja e D.* (57) i kishte rezistuar dëbimit, duke shkuar dy herë në gjykatën federale. Por pa sukses. Familja prej gjashtë anëtarësh tashmë jeton në Maqedoninë e Veriut për më shumë se katër muaj. “Nuk kemi asgjë këtu dhe kemi qëndruar te të afërmit. Fëmijët e mi nuk kanë të ardhme këtu. Ata as nuk e njohin vendin dhe as nuk mund ta flasin gjuhën siç duhet”, thotë D.

57-vjeçari erdhi në Zvicër 30 vite më parë. Tetë vjet më vonë gruaja e tij, shkoi në Zvicër. “Ne u martuam dhe kem katër fëmijë. Jeta jonë ishte e mirë”, thotë ai.

Por kur gruaja e tij u sëmur rëndë, ai duhej të linte punën dhe të kujdesej për fëmijët. Për shkak se çifti, që ndërkohë jetonte në zyrën e mirëqenies, grumbullonte gjithnjë e më shumë borxhe dhe  autoritetet i hoqën lejen e vendbanimit dhe lejen e qëndrimit të gruas së tij.

Përfundimisht familjes iu kërkua të largohej nga vendi. Dhe kjo përkundër faktit se mjekët paralajmëruan dëbim për shkak të gjendjes së paqëndrueshme mendore të gruas, siç tregojnë dokumentet.

“Nuk e kuptoj pse fëmijët e mi duhet të paguajnë për gabimet e mia”

Veçanërisht keq për D.: Fëmijët e tij gjithashtu duhej të largoheshin nga Zvicra. Vajza e tij e madhe kishte ende mundësinë e një praktike pak përpara dëbimit. “Me praktikën ajo do të kishte marrë një arsim të mirë dhe së shpejti do të ishte në gjendje të qëndronte në këmbët e saj”.

Ai tani shpreson të gjejë një mënyrë që fëmijët e tij, 12 dhe 20 vjeç, të kthehen në Zvicër. “Nuk e kuptoj pse fëmijët e mi duhet të paguajnë për gabimet e mia”, thotë D. “Kjo është çnjerëzore. Ata kanë lindur në Zvicër, kjo është shtëpia tyre. Ata nuk janë të lumtur këtu dhe me të vërtetë duan të kthehen”.

Ankesa e refuzuar

Sipas një vendimi të gjykatës federale, D. u dënua disa herë, përfshirë për falsifikim dokumentesh dhe shkelje të ligjit të trafikut rrugor. Në vitin 2008, autoritetet e migracionit zbuluan gjithashtu se borxhet martesore ishin rritur masivisht. Pas përkeqësimit të mëtejshëm të situatës, zyra e migracionit i hoqi D. lejen e vendosjes dhe nuk ia zgjati lejen e qëndrimit gruas së tij.

Përveç kësaj, ajo refuzoi familjen. Një ankesë kundër kësaj u hodh poshtë nga Gjykata Administrative dhe Gjykata e Lartë Federale në vitin 2015. Zyra e migracionit nuk iu përgjigj një kërkese për rishqyrtim apo kërkesë për vështirësi për vajzën e madhe. Në vitin 2021, gjykata administrative dhe gjykata federale hodhën poshtë një apel kundër tij.

“Nuk mund të përjashtohet që fëmijët të kthehen një ditë”

Marc Spescha është një avokat dhe pedagog në të drejtën e migracionit në Universitetin e Freiburgut, ai flet për këtë çështje:

Zoti Spescha, pse u internua familja?

Faktori vendimtar ishte vendimi i vitit 2015, pas të cilit familja do të duhej të largohej nga Zvicra. Arsyet kryesore të dëbimit ishin borxhet e çiftit dhe delikuenca e babait. Përveç kësaj, fëmijët e mitur zakonisht duhet të ndjekin prindërit e tyre. Vendndodhja e pavarur e fëmijëve në Zvicër me sa duket nuk ishte pohuar kurrë në procedurë.

Pse u desh kaq shumë kohë para se familja duhej të largohej nga Zvicra?

Familja paraqiti një kërkesë të re për shkak të shëndetit të dobët të nënës dhe dokumentoi rregullisht shëndetin e saj të dobët. Kjo është arsyeja pse autoritetet e migracionit u përmbahen nga dëbimi i tyre. Më në fund, përfaqësuesi ligjor paraqiti edhe një kërkesë për vështirësi për vajzën e madhe. Aplikimet e reja për shkak të rrethanave të ndryshuara janë përgjithësisht të lejueshme edhe pasi të jetë marrë një vendim për t’ju larguar. Megjithatë, një procedurë kaq e gjatë si në rastin konkret është e jashtëzakonshme.

A ka ndonjë mundësi që fëmijët të kthehen?

Nuk është e pamundur që fëmijët të kthehen një ditë. Megjithatë, ata do të duhet të kapërcejnë pengesa të rëndësishme. Ata do të pranoheshin si migrantë për punë nga një i ashtuquajtur vend i tretë vetëm nëse do të ishin shumë të kualifikuar dhe nëse do të njihej mungesa e punëtorëve të kualifikuar në sektorin përkatës. Ata mund të vinin si studentë vetëm nëse do të pranoheshin në një universitet (teknik). Së fundi, do të ishte e imagjinueshme që të lëshohej një leje vështirësie me argumentin se keni jetuar atje për shumë vite dhe keni ndjekur shkollën këtu. Kjo do të kërkonte një autoritet dashamirës që të ketë ndjeshmëri për faktin se Zvicra është bërë një shtëpi, veçanërisht për dy fëmijët më të mëdhenj. Përveç kësaj, një kanton duhet të deklarojë vullnetin e tij.

Marketing