Reforma e kujdesit është e thatë: ka një bonus pagash dhe më shumë pushime për punonjësit, dhe të trajnuarit gjithashtu përfitojnë shumë.

Marketing

Jo vetëm që nga Korona ka pasur një kërkim të dëshpëruar për staf në sektorin e shëndetësisë. Në veçanti në infermierinë, trajnimi dhe kushtet e punës janë të vështira dhe vlerësimi i përgjithshëm është i ulët. Dhe se, megjithëse popullsia po plaket, ka gjithnjë e më shumë njerëz që kanë nevojë për kujdes. Caritas vlerëson se do të ketë një mungesë deri në 100,000 infermiere në vitet e ardhshme, shkruan heute, përcjell Albora.ch.

Kur Ministri i Shëndetësisë Rudi Anschober mori detyrën, ai mori kauzën e reformës së kujdesit si një projekt madhor prestigji. Disa javë më vonë, kjo sëmundje misterioze e mushkërive na erdhi papritur nga Kina, pjesa tjetër dihet.

Të enjten, ministri social Johannes Rauch lançoi “paketën më të madhe të reformave të dekadave të fundit” për të përkuar me Ditën Ndërkombëtare të Infermierisë . Në prezantim ai u mbështet nga kryetari i klubit ÖVP August Wöginger dhe shefi i klubit të gjelbër Sigi Maurer.

Bonus pagash dhe me shume pushime

Paketa përfshin gjithsej më shumë se 20 masa me një vëllim prej një miliard eurosh për profesionin e infermierisë , trajnimin dhe për ata që kanë nevojë për kujdes dhe përkujdesje të të afërmve. Masa qendrore: Në dy vitet e ardhshme, çdo punonjës do të marrë një shpërblim mujor pagash .

Të gjithë infermierët e punësuar nga qeveria federale ose institucionet private kanë gjithashtu të drejtë për një “javë lehtësimi” shtesë nga ditëlindja e tyre e 43-të . Ka zgjerime të kompetencave për asistentët e infermierisë: në të ardhmen, për shembull, ata do të jenë në gjendje të lidhin infuzione dhe të bëjnë injeksione. Punëtorët e kualifikuar që kanë migruar kanë akses më të lehtë në  Kartonin Kuq-Bardhë-Kuq .

Granti arsimor

Ata që bëjnë trajnimin e tyre të parë në profesionin e infermierisë marrin një grant trajnimi prej të paktën 600 euro në muaj . Ka edhe më shumë për njerëzit që kalojnë nga profesionet e tjera dhe kthehen në punë. Gjatë një praktike të financuar nga AMS, ata marrin një grant për infermierinë prej të paktën 1,400 euro në muaj .

Për të rinjtë do të ketë një praktikë infermierie në të gjithë Austrinë , fillimisht si një projekt pilot . Ai do të zgjasë katër ose tre vjet dhe do të përfundojë me një praktikë si asistent infermiere ose ndihmës infermiere. Provat ekzistuese shkollore në shkollat ​​e mesme profesionale dhe të larta do të përfshihen në sistemin e rregullt shkollor.

të afërm të kujdesshëm

Për personat me aftësi të kufizuara të rënda mendore dhe çmenduri, ka një rritje të kompensimit për përkujdesje dhe në përgjithësi e drejta ligjore për leje përkujdesje rritet nga një në tre muaj. Shtesa e shtuar e familjes nuk kompensohet më me shtesën e kujdesit. Nga masa e fundit do të përfitojnë rreth 45 mijë persona.

Nga viti 2023, qeveria federale do të krijojë një bonus familjar prej 1,500 eurosh për njerëzit që ofrojnë pjesën më të madhe të kujdesit në shtëpi. Gjithashtu janë planifikuar përmirësime për kujdesin 24-orësh . Në të njëjtën kohë, punësimi i varur bëhet më tërheqës. Detajet janë ende duke u përpunuar këtu.

“Duartrokita nuk mjafton”

“Vetëm thashethemet nuk mjaftojnë! Prandaj qeveria federale ka përgatitur paketën më të madhe të reformës për kujdesin në dekadat e fundit,” thotë ministri i Çështjeve Sociale Johannes Rauch. “Ne po e bëjmë trajnimin shumë më tërheqës. Dhe ne mbështesim njerëzit që kanë nevojë për kujdes dhe lehtësojmë të afërmit që kujdesen.”

Njerëzit që punojnë në kujdestari i kanë fituar prej kohësh këto përmirësime. Kjo paketë e madhe kujdesi është një hap i rëndësishëm në këtë drejtim. “Unë do të doja të falënderoja të gjithë aktorët e përfshirë, veçanërisht partnerin e koalicionit, me të cilin ishin të mundur diskutime shumë konstruktive këtu. Në këtë mënyrë ne mund të bëjmë më në fund reformën e kujdesit në rrugën e duhur së bashku.”88795video

Objektivi: 76,000 infermierë shtesë

“Infermieria na shqetëson të gjithëve. Jam shumë i kënaqur që është rregulluar pjesa e parë e reformës së infermierisë. Në veçanti, fushat e mësimdhënies së infermierisë, vendet e trajnimit të AMS të financuara shtesë, lehtësimi për të afërmit që kujdesen dhe një javë shtesë lehtësimi për personat mbi. 43 vjeç në profesionet e infermierisë, thjeshtësime dhe risi të rëndësishme në kujdes”, i bashkohet kryetarit të klubit ÖVP, August Wöginger.

“Reforma është një mbështetje e prekshme për të gjithë stafin infermieror, të cilin dua ta falënderoj për punën e shkëlqyer”. Një paketë e mirë është krijuar për të mbuluar nevojën për 76,000 infermierë shtesë deri në vitin 2030.

Kryetarja e klubit të gjelbër, Sigi Maurer: “Përparimi i madh në reformën e kujdesit është gjithashtu një sukses i rëndësishëm për politikën e barazisë. Sepse gratë në veçanti janë aktive në profesionet e kujdesit dhe në shumicën e rasteve kujdesen edhe për të afërmit në shtëpi. Prandaj ato janë gjithashtu në vendi i parë Rreshti i viktimave të pagave të dobëta, ngarkesave të shumta dhe abuzimeve të tjera të gjata në kujdes, të cilat ne po i trajtojmë tani në një mënyrë të synuar dhe të qëndrueshme – me paga dukshëm më të larta, mundësi më të mira për të ardhmen, kushte kornizë më të mirë në trajnim dhe shumë të nevojshme. lehtësim”.

Marketing