Lëvizjet për të ulur burokracinë për punëtorët e huaj jashtë BE-së në Zvicër nuk do të çojnë domosdoshmërisht në lëshimin e më shumë vizave të punës, shkruan swiss.ch

Marketing

Të premten qeveria zvicerane njoftoi masat për ta bërë më të lehtë punësimin e punëtorëve të kualifikuar nga vende të tilla si India, Britania, Kina dhe Shtetet e Bashkuara, transmeton albora.ch.

Duke e bërë më të thjeshtë dhënien e lejeve të punës B dhe L, Zvicra shpreson se “fuqia inovative e ekonomisë mund të forcohet”.

Kompanitë zakonisht janë të detyruara të dëshmojnë se nuk ka zviceranë që mund të plotësojnë një pozicion përpara se ai t’i ofrohet një kandidati nga jashtë.

Por rregullat e reja e mënjanojnë këtë kërkesë për industritë që mund të dëshmojnë se luftojnë për të rekrutuar stafin më të mirë, sepse ka një mungesë të madhe të punëtorëve shumë të kualifikuar.

Kompanitë gjithashtu nuk do të duhet të dëshmojnë se kandidati i tyre i dëshiruar ka një nivel arsimor të ndaluar përpara se të lëshohet një leje.

Një ndryshim i tretë do ta bëjë më të lehtë për punëtorët e huaj kalimin në vetëpunësim pas largimit nga puna.

Zvicra aktualisht kufizon numrin vjetor të lejeve B (deri në pesë vjet) në 4,500 në vit dhe lëshon jo më shumë se 4,000 L leje (deri në një vit qëndrim).

Disa kompani dhe kantone janë ankuar në të kaluarën për kufizimetLidhje e jashtmetë vendosura nga kuota të tilla. Por qeveria paralajmëron se një rishikim aktual i procesit të punëtorëve të huaj mund të mos rezultojë në lëshimin e më shumë vizave.

Vitin e kaluar, vetëm 80% e lejeve të disponueshme B u lëshuan së bashku me 73% të lejeve L që ishin në ofertë. /albora.ch/

Lexo edhe:

Marketing