Nëse ngrohni më pak, duhet të paguani më pak. Ajo që tingëllon logjike nuk është gjithmonë e vërtetë për qiramarrësit. Disa nga këto paguajnë bashkërisht, kryesisht në prona të vjetra. Pronarët mbështeten në përgjegjësinë personale, shkruan Blick, përcjell Albora.ch.

Marketing

Sezoni i ftohtë është pothuajse afër. Dhe me uljen e temperaturave,  faturat e ngrohjes po rritet ndjeshëm! Pronarët e shtëpive dhe qiramarrësit tani duhet të rrisin ngrohjen e tyre. Sa e ngrohin shtëpinë e tyre lidhet drejtpërdrejt me atë se sa e lartë do të jetë fatura e tyre.

Por a është vërtet e vërtetë? Pronarët e shtëpive kanë një ndikim të drejtpërdrejtë në atë se sa të larta do të jenë faturat e tyre të ngrohjes këtë dimër. Për qiramarrësit, megjithatë, është më e ndërlikuar. Për ta, kostot e ngrohjes nuk varen domosdoshmërisht vetëm nga sjellja e tyre e përdorimit.

Kontabiliteti i kostos për ndërtesë, qiramarrësit paguajnë bashkërisht

Lexuesi i Blick Peter M.* (49) jeton në një ndërtesë të vjetër në Winterthur ZH. “Pronari më informoi se kostot e ngrohjes do të ndahen në numrin e apartamenteve”, thotë ai. Prandaj, nuk merret parasysh se sa energji përdor qiramarrësi individual.

M. pyet veten: “A është e drejtë?” Sipas pronarit, një tjetër metodë faturimi nuk është e mundur në ndërtesën e vjetërsuar. Prona është ndërtuar në vitin 1942. Ka tetë apartamente në katër kate.

A është e zakonshme që pronarët të faturojnë kostot e ngrohjes në ndërtimet e banimit për ndërtesë dhe jo për apartament? Dhe a do të thotë kjo se qiramarrësit duhet të paguajnë nëse fqinji ngroh apartamentin e tyre në 25 gradë? Blick pyeti kompanitë e mëdha të menaxhimit të pronave.

“Kjo varet nga prona dhe pajisjet,” thotë Wincasa. Ofruesi i shërbimeve të pasurive të paluajtshme menaxhon rreth 234,000 ndërtesa në të gjithë Zvicrën.

Ndërtesat e vjetra nuk kanë pajisje

Nëse prona nuk është e pajisur me matës ngrohjeje, faturimi bazohet në metra katrorë, metër kub.

“Kjo është e njëjtë për të gjithë qiramarrësit. Nuk ka rëndësi nëse përdorin shumë apo pak energji”, thotë ofruesi i shërbimit imobiliar.

Mobimo ka disa prona më të vjetra që nuk janë të pajisura me matës të nxehtësisë. Pak më shumë se një e treta e të gjitha ndërtesave të banimit të menaxhuara nga Mobimo nuk mund të faturohen individualisht. Në Wincasa është pak më pak se një e treta.

Pyetjes nëse shpenzimet e ngrohjes nuk shpërndahen në mënyrë të padrejtë në raste të tilla, Mobimo i përgjigjet: “Është e balancuar, por sigurisht që nuk korrespondon me faturimin aktual bazuar në konsumin e ngrohjes”.

Faturimi individual është standard për pronat më të reja me matës ngrohjeje. Në rastin e banorëve të ndërtesave të vjetra, ofruesit e shërbimeve të pasurive të paluajtshme mbështeten në përgjegjësinë personale të qiramarrësve. Wincasa dhe Mobimo kanë gati këshilla për kursimin e energjisë.

Pronarët mbështeten në përgjegjësinë personale

Mobimo thotë: “Nëse qiramarrësi dëshiron të marrë përgjegjësinë për të dhënë një kontribut në reduktimin e konsumit të energjisë, ne jemi të lumtur të japim rekomandime.” Megjithatë, konsumi i banorëve individualë nuk është i kontrolluar. Temperatura në apartamentet individuale gjithashtu nuk rregullohet nga ngrohja qendrore e pronës.

Ofruesit e shërbimeve të pasurive të paluajtshme i referohen dokumenteve të detajuara që mund të shihen me ta. Në të njëjtën kohë, qiramarrësit kanë mundësinë të ngrenë kundërshtime për faturat e kostos ndihmëse.

Albora.ch.

Marketing