Dita e re, tronditja e ardhshme e çmimeve: Më 1 janar 2023, Vjena do të rrisë edhe tarifat për mbetjet, ujin dhe kanalizimet. Çdo familje është e prekur, shkruajnë mediat austriake, përcjell Albora.ch.

Marketing

Në qershor 2022, indeksi i çmimeve të konsumit (CPI) në Austri u rrit me 8.7 për qind krahasuar me të njëjtin muaj të vitit të kaluar; një rritje në 9.2 për qind pritet për korrikun. IÇK-ja e korrikut vendos nëse Vjena do të rrisë tarifat për ujin, mbetjet dhe kanalizimet, e cila përcaktohet nga Akti i Valorizimit. Nëse çmimi është më shumë se 3 për qind, do të rritet.

Përveç nëse qyteti vendos të pezullojë ligjin e valorizimit. Kjo do të ishte e mundur, por me sa duket nuk do të bëhet këtë vit, siç njoftoi të hënën në mbrëmje këshilltari i qytetit të financave Peter Hanke (SPÖ).

Tarifa shtesë prej të paktën 2 euro në muaj për një familje të vetme

Sipas vlerësimeve të qytetit, rritja e tarifave do të thotë një barrë shtesë prej 2 eurosh për familjet beqare. Një familje me tre anëtarë do të duhet të paguajë 4 deri në 5 euro më shumë në muaj tarifa nga viti i ardhshëm. “Ne do ta dimë të enjten (18 gusht ) – dhe më pas ky vlerësim do të hyjë gjithashtu në fuqi,” tha Hanke të hënën në mbrëmje.

Vendimi i shpallur politik për të zbatuar një rritje është marrë dhjetë ditë përpara shpalljes së IÇK-së në korrik.

ÖVP kritikon “masat antisociale”

ÖVP është indinjuar. Në vend që “përfundimisht të merret një model nga masat e qëndrueshme të qeverisë federale”, në Vjenë do të shpërndahen vetëm “bonuse” individuale dhe kriza “përkeqësohet nga masat antisociale”, sipas shefit të ÖVP të Vjenës Karl Mahrer. “Veprimet e qeverisë së qytetit të Vjenës thjesht po i bëjnë njerëzit e Vjenës më të varfër,” thotë Mahrer.

Marketing