Deri më 4 prill 2022, kushdo që dëshironte informacion mbi pronarin e një automjeti në kantonin Vaud duhej të bënte një aplikim zyrtar në regjistrin kantonal të automjeteve dhe të paguante 20 CHF. Megjithatë, nga ajo datë çdokush mund të marrë menjëherë emrin dhe adresën e pronarit duke përdorur sistemi falas online Auto-Index. Kantonet e tjera zvicerane, duke përfshirë Cyrihun, Zug, Aargau, Luzern dhe Schaffhausen përdorin të njëjtin sistem.

Marketing

Para ndryshimit, disa ekspertë të privatësisë paralajmëruan se shërbimi do të keqpërdorej. Raportet nga Lozana sugjerojnë se ekspertët kishin të drejtë.

Këtë javë, gazeta Lausanne Cités raportoi dy raste të keqpërdorimeve.

Në të parën, një grua 25-vjeçare vunë re një burrë që e shikonte kur ajo u kthye në makinën e saj pas një mbrëmjeje festimi me dy miq në Renens, një qytet afër Lozanës. Ajo nuk mendoi asgjë për incidentin derisa i njëjti burrë doli jashtë shtëpisë së saj dy javë më vonë. Kur u përball, burri zbuloi se kishte përdorur faqen e internetit të Auto-Index të administratës për ta gjetur atë.

Një incident i dytë përfshiu një burrë që ishte mbyllur në bisht nga një motoçiklist i inatosur pasi kishte hyrë në një rrethrrotullim përpara tij. Të nesërmen motoçiklisti doli jashtë shtëpisë së tij dhe u bë i dhunshëm. Burri mori një sy të zi dhe një këmishë të grisur përpara se të shpëtohej nga fqinji i tij.

Si përgjigje, SAN, regjistri i automjeteve në Vaud, raportoi se nuk ka marrë asnjë ankesë në lidhje me Auto-Indeksin në internet dhe duket se nuk ka plane për të ndryshuar sistemin.

Përpara ndryshimit, për të marrë emrin dhe adresën e një pronari makine në Vaud, duhej të plotësohej një formular dhe të dërgohej në regjistrin e automjeteve së bashku me një pagesë (CHF 20). Kjo mori kohë, para dhe krijoi një procesverbal të personit që kërkonte informacionin. Tani informacioni mund të merret në mënyrë anonime, diçka veçanërisht tërheqëse për ata me qëllime të këqija.

Kantonet zvicerane të Aargau , Luzern , Schaffhausen , Zug dhe Cyrih ofrojnë të njëjtin shërbim falas anonim të kërkimit të automjeteve në internet. Kantonet e tjera zakonisht kërkojnë regjistrim dhe pagesë për të aksesuar informacionin e pronarit të automjetit. Në Gjenevë një kërkesë kushton 10 CHF dhe duhet të arsyetohet. 13 kantone të tjera përdorin një sistem të quajtur eAutoindex . Ky sistem përdor SMS ose email (identifikues të mundshëm) dhe kushton 1 CHF për kërkim.

Çfarë mund të bëhet për të mbrojtur të dhënat tuaja personale?

Në Vaud, është e mundur që të hiqen të dhënat tuaja nga baza e të dhënave Auto-Index duke plotësuar një formular dhe duke e dërguar në SAN ose me email ose postë – emaili dhe adresa janë në formular. Kantone të tjera ofrojnë një mundësi të ngjashme. Më shumë informacion për Cyrihun mund të gjeni këtu.

Marketing