Qindra amerikanë që jetojnë në Zvicër kanë pritur shumë muaj për një takim në Ambasadën e SHBA – një hap i domosdoshëm në procesin e heqjes dorë nga pasaportat e tyre amerikane. Pse zgjat kaq shumë?

Marketing

Heqja dorë nga kombësia është një hap drastik dhe i pakthyeshëm dhe është gjithashtu një hap tepër i gjatë, shkruan The Local.

Në Zvicër raportohet se aktualisht janë rreth 600 qytetarë amerikanë që presin në radhë për të hequr dorë nga shtetësia e tyre.

Mund të duhet deri në një vit për të marrë një takim me Ambasadën e SHBA në Bernë për të kryer procesin. Kjo kohë e gjatë e pritjes, natyrisht, nuk është unike për Zvicrën, ku amerikanët anembanë Evropës po përpiqen të heqin dorë nga shtetësia e tyre.

Një lexues amerikan i quajtur Sean tha për The Local se kishte marrë një letër nga ambasada e SHBA-së në Bernë ku thuhej se qindra bashkëqytetarë prisnin të hiqnin dorë nga shtetësia e tyre dhe se ata aktualisht po përpunonin ata që kishin aplikuar përsëri në pranverën e 2021.

Në letër thuhej: “Ju lutemi, vini re se ne kemi një listë pritjeje me mbi 600 klientë dhe po caktojmë takime sipas rendit në të cilin kemi marrë kërkesat. Për momentin ne po planifikojmë klientët që na kontaktuan në maj 2021. Mund të kalojë ende pak kohë derisa të jemi në gjendje t’ju ofrojmë një takim, ne parashikojmë një kohë pritjeje prej afërsisht 12 muajsh”.

Të durosh një vit pritje për të qenë në gjendje të heqësh dorë nga shtetësia është nervoz, tha Sean.

“Ndjehem sikur jam bllokuar tani për shkak të pritjes qesharake për një takim në ambasadë dhe do të duhet të paguaj edhe një vit taksat e SHBA-së. Është shumë frustruese”, tha ai për The Local. 

Sean, i cili jetoi në kantonin e Cyrihut nga viti 2009 deri në vitin 2021, kur u transferua në Aargau, mori nënshtetësinë e tij zvicerane në janar të vitit 2021 dhe planifikon të qëndrojë këtu.

Ashtu si dhjetëra mijëra qytetarë amerikanë në mbarë botën, duke përfshirë qindra në Zvicër, Sean vendosi të hiqte dorë nga pasaporta e tij për shkak të barrës së paraqitjes së taksave në SHBA.  

Shtetet e Bashkuara janë i vetmi vend në botë (përveç Eritresë) që tatojnë qytetarët e saj mbi të ardhurat në mbarë botën, të cilat përfshijnë paraqitjen dhe pagesën e taksave në dy kombe – në vendin e banimit dhe në SHBA.

Ky është rasti edhe për ata që nuk kanë plane të kthehen ndonjëherë në SHBA (dhe për këtë arsye nuk do të përfitojnë nga paratë e taksave që kanë paguar gjatë viteve) dhe të ashtuquajturit ” amerikanë aksidentale ” – qytetarët amerikanë që kanë lindur në SHBA, por mezi jetonin atje ose morën shtetësinë amerikane nëpërmjet prindërve të tyre. 

Ata që fitojnë më pak se 100,000 dollarë në vit janë kryesisht të përjashtuar nga pagimi i taksave në SHBA, por pagat e shumë profesionistëve në Zvicër e kalojnë këtë kufi.

“Po heq dorë për të mos paguar taksat në SHBA. Unë jam duke paguar një shumë të madhe parash në SHBA çdo vit”, tha Sean.

Gjithashtu, çdo amerikan, pavarësisht nga sa fiton, duhet të deklarojë të ardhurat e tij në organet tatimore amerikane (IRS) dhe të sigurojë dokumente të ndryshme, duke përfshirë një listë të të gjitha pasurive të tij të mbajtura në bankat e huaja.

Nëse një shtetas amerikan ka një llogari të përbashkët me një bashkëshort të huaj, ato pasuri duhet të deklarohen gjithashtu në IRS, edhe nëse ato janë fituar kryesisht nga kjo e fundit.

Marrja e të gjitha dokumenteve dhe shifrave së bashku shpesh është komplekse, por dënimi edhe për gabime të paqëllimshme është i lartë: deri në 10,000 dollarë gjoba, në disa raste.

Pse ka një pritje kaq të gjatë?

Ambasada e SHBA-së nuk i është përgjigjur kërkesës së The Local për një koment për kohën e pritjes apo për të konfirmuar shifrën “mbi 600 në listën e pritjes”.

Megjithatë, Sean beson se vonesa e emërimeve është një taktikë për të marrë më shumë taksa, një mendim që ndanë nga një tjetër amerikane, Cynthia që jeton në Vaud.

“Ata nuk duan të humbasin të ardhurat nga ata që fitojnë shumë, siç janë zakonisht amerikanët jashtë vendit. Sa më gjatë të na bëjnë të presim, aq më shumë para [taksash] mund të nxjerrin nga ne”, tha ajo.

Cynthia hoqi dorë nga pasaporta e saj në vitin 2018, por djali i saj 19-vjeçar – “amerikani aksidental” i lartpërmendur i cili ka lindur në Zvicër dhe ka vizituar SHBA shkurtimisht vetëm një herë – është në listën e pritjes.

Edhe pse kjo mund të jetë ose jo një nga arsyet e vonesës, ka edhe të tjera.

Sipas platformës së lajmeve Axios , për shkak të pandemisë, shumë ambasada dhe konsullata amerikane ose u mbyllën për punë jo urgjente ose funksionuan me orare të kufizuara .

Kjo mund të kishte kontribuar në numrin e madh të aplikacioneve të cilat u lanë të patrajtuara dhe tani më në fund po përpunohen. 

‘Pajtueshmëria me taksat’

Edhe nëse qeveria amerikane do të humbasë të ardhurat e ardhshme nga taksat nga emigrantët me takë të mirë, ajo përsëri do ta marrë “të drejtën” e saj në mënyra të tjera.

Për shembull, ju mund të hiqni dorë nga shtetësia juaj vetëm nëse jeni në përputhje me taksat – domethënë, nëse keni dorëzuar deklaratat tuaja çdo vit ndërsa jetoni jashtë vendit – dhe keni paguar kur kërkohet. Nëse nuk keni qenë të përditësuar në këtë drejtim, duhet të kaloni një proces të paraqitjes dhe pagesës së taksave tuaja të prapambetura (dhe ndoshta edhe disa gjoba) përpara se kërkesa juaj të merret në konsideratë.

Gjithashtu, përpara se ambasada amerikane në Bernë t’ju heqë pasaportën, do t’ju duhet të paguani një tarifë prej 2500 frangash për procedurat administrative.

Sa amerikanë kanë hequr dorë nga shtetësia e tyre deri tani?

Në vitin 2020, përpara se pandemia të mbyllte shërbimet konsullore, 6,707 qytetarë amerikanë hoqën dorë nga pasaportat e tyre në mbarë botën. Kjo mund të mos duket shumë, duke pasur parasysh se rreth 7 milionë amerikanë jetojnë jashtë Shteteve të Bashkuara.

Sidoqoftë, shifra e vitit 2020 ishte 237 për qind më e lartë se një vit më parë dhe shumë më e lartë se një dekadë më parë, kur vetëm rreth 1500 amerikanë u larguan.

Arsyet mund të ndryshojnë nga mospasja e një shtetësie të dyfishtë (që është një kusht për të hequr dorë nga një pasaportë) ose arsye personale të tilla si të jetuarit përkohësisht jashtë vendit dhe planifikimi për t’u kthyer përfundimisht në SHBA.

Numri i shtetasve amerikanë që jetojnë në Zvicër vlerësohet, afërsisht, në 30,000. Megjithatë, numri real është më i lartë pasi disa amerikanë nuk janë të regjistruar në shërbimet konsullore, dhe një numër i madh janë shtetas të dyfishtë amerikanë/zviceranë dhe nuk llogariten në statistikat zyrtare si amerikanë, por vetëm si zviceranë.

Qeveria amerikane nuk po publikon numrin e heqjeve dorë sipas vendeve, kështu që shifrat e sakta për Zvicrën janë të vështira për t’u arritur. Megjithatë, IRS publikon një  listë tremujore  me emrat e njerëzve që kanë hequr dorë nga shtetësia ose kanë hequr dorë nga kartat e tyre jeshile (statusi i qëndrimit të përhershëm) në nivel global.

Local ka njohuri për qindra amerikanë që ose kanë hequr dorë nga shtetësia në Ambasadën e SHBA-së në Bernë, ose kanë bërë tashmë aplikimet e tyre atje, por janë në pritje të një takimi.

Nëse një sondazh i fundit është diçka për t’u bërë, më shumë amerikanë jashtë shtetit mund të heqin dorë nga pasaportat e tyre në të ardhmen e afërt.

Përafërsisht një në katër emigrantë amerikanë po “konsideron seriozisht” ose “planifikon” të heqë dorë nga shtetësia e tyre amerikane, sipas një sondazhi të publikuar më 15 qershor nga Shërbimet Tatimore të Eksportuesve Greenback.

Anketa nuk ofron të dhëna nga vendi në vend, kështu që numrat nga Zvicra nuk janë të disponueshme.

Foto: Arkiv

Marketing